• Facebook
  • Instagram
Logo podcastu: Potraviny

S1 E26: Fenomén lečo - rehabilitace outsidera našich kuchyní

29. 8. 2021 | Potraviny

Má potenciál stát se kultovním jídlem. Tak kde to vězí? Pokusíme se leču pomoci spolu s Darinou Sieglovou z časopisu Apetit. Plus anketa mezi šéfkuchaři: Tomáš Valkovič z Ambi, Pavel Býček z Eatery a Jirka Hrachový z Výčepu představí svá nej leča. + + + Pravé lečo (o kterém je v tomto díle řeč...pokud tedy jste tým "vejce") Pro 3–4 osoby 500 g rajčat 500 g slovenských světlezelených paprik 200 g cibule 4 lžíce oleje 4 vejce lžička sušené sladké papriky sůl, pepř Papriky zbavte stopek a jadřinců, a pokud neradi pálivé, pak také bílých vnitřních žeber. Nakrájejte na kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. V širším kastrolu rozpalte olej a cibuli a papriku v něm opékejte, dokud nezačne měknout a cibule není sklovitá. Tento krok je důležitý, neboť udělá zeleninu sladkou a rozplývavou, dejte si tedy záležet: může to trvat 7–10 minut podle obsahu vody v zelenině. Ztlumte plamen, vmíchejte sušenou papriku, přidejte na osminy nakrájená rajčata a přikryjte pokličkou. Duste polopřiklopené doměkka, tedy asi 10 minut. Na konci odklopte: je-li lečo ještě plné rajčatové šťávy, nechte ji ještě chvilku odpařovat. Lečo by mělo být šťavnaté, nikoli suché, na dně hrnce by však neměla stát tekutina. Nyní rozklepněte do zeleniny vejce a nechte chvíli tuhnout vcelku, jako byste dělali volská oka. Teprve po pár minutách, až je vejce téměř tuhé, vše rozmíchejte a vypněte oheň – vejce dojdou. Cílem je získat pevné kousky, ne vaječné pyré. Osolte a opepřete podle chuti. Lečo podávejte vlažné,

Hodnocení

Moje hodnocení:

Skóre epizody:

--

Ohodnoť epizodu!

Skóre se objeví až epizodu ohodnotí několik uživatelů. Měj chvíli strpení

Podcast

Logo podcastu: Potraviny
Potraviny
Hana Michopulu

Potraviny je podcast Hanky Michopulu o všem, co jsme o jídle zapomněli, ale můžeme se znovu naučit. Zároveň vás Potraviny chtějí i bavit. Pokud rádi jíte, vaříte nebo se třeba jen zajímáte o jídlo, v ...

Seznam epizod

  1. S1 E27: Šéfkuchařka Anna Vejvodová: „Dlouho jsem nevěřila, že otvíráme kapří restauraci.“
    17. 9. 2021 |

    Potraviny

    Dnes v ní připravuje kaprovku, kapřenky nebo kapří ceviche a kapra a la tuňák. V táborském Thiru

  2. S1 E26: Fenomén lečo - rehabilitace outsidera našich kuchyní
    29. 8. 2021 |

    Potraviny

    Má potenciál stát se kultovním jídlem. Tak kde to vězí? Pokusíme se leču pomoci spolu s Darinou

  3. S1 E25: Gastro devadesátky
    13. 8. 2021 |

    Potraviny

    Proč bylo pojídání hovězího tataráku tajné? Z jakého důvodu se tak rozmohl kuřecí plátek s broskví?

  4. S1 E24: Jak se naučit cukrařině? Třeba v Cordon Bleu...
    6. 8. 2021 |

    Potraviny

    Jste blázni do pečení a sníte o tom, že byste svou vášeň [...] si rozhovor s dívkou, která to

  5. S1 E23: Co znamená objev starořímského fastfoodu?
    7. 7. 2021 |

    Potraviny

    Poslední archeologické nálezy odhalily, že rychlé stravování tu bylo dávno před námi a vypadalo

  6. S1 E22: Skromné jídlo s Jirkou Hrachovým, šéfkuchařem restaurace Výčep
    9. 5. 2021 |

    Potraviny

    Šéfkuchař Jirka Hrachový pochází z Valašska. A i když je to tradičně chudý region, má svůj půvab v

  7. S1 E21: Skromné jídlo s Hugo Hromasem
    18. 4. 2021 |

    Potraviny

    Skromné jídlo (@skromne.jidlo) je instagramová kuchařka, která vznikla na přání Klubu samoživitelů.

  8. S1 E20: Anna Hudská a její komunitní chov slepic
    12. 2. 2021 |

    Potraviny

    Chcete chovat slepice, ale nemáte zahradu ani dostatek času? Zkuste se spojit se sousedy a založte

  9. S1 E19: Šéfkuchař na ucho: Pavel Býček a jeho omáčková masterclass
    13. 1. 2021 |

    Potraviny

    Ne řízek. Ne vepřo knedlo. Ale české omáčky jsou dost možná naším nejautentičtějším pokrmem. Bublají

  10. S1: E 18 Šéfkuchař na ucho: 1 pečeně nebo 10 jídel z husy?
    4. 11. 2020 |

    Potraviny

    Husu můžeme buď upéct vcelku (a připravit se na to, že část tak nutně skončí suchá), anebo

Logo epizody: undefined

00:00

00:00