Zpět

10 nejlepších politických podcastů

Ze světa podcastů

Šárka Möllerová

11. 6. 2024

Ponořte se do světa politiky s nejlepšími podcasty zaměřenými na podlosti a intriky politiků. Tyto podcasty nabízejí odborné rozbory, analýzy politických skandálů a mocenských her. Odhalte s nimi, co jsou prázdné politické kecy a co se skutečně může změnit, od analytických pohledů až po detailní zkoumání zákulisních strategií. Těchto 10 podcastů vám přinese zajímavé a poučné pohledy na politické dění. Máme pro vás známé i méně známé podcasty o české a zahraniční politice, stačí si jen vybrat a zaposlouchat se.

1. Kecy a politika

Kecy a politika je podcast komentátora Bohumila Pečinky a Petrose Michopulose, muže, který se čtvrtstoletí zabývá marketingem a politikou. Současná politika pohledem dvou rozdílných osobností, kteří se nebojí říct své názory. Nekorektní podcast, v němž se věci zasazují do kontextu a přísně se tu oddělují prázdné kecy od skutečné politiky. Doporučujeme epizodu Zvládá Petr Pavel politickou funkci? nebo různé speciály, například jeden z izraelských. Podcast má také silnou fanouškovskou základnu na Forendors, kde si můžete poslechnout nezkrácené epizody. Mimo jiné moderátoři také výráží i mezi lidi, kde si je můžete poslechnout naživo.

2. Vlevo dole

Politické kauzy, boje o vliv i šeptanda z kuloárů Sněmovny. Podcast Lucie Stuchlíkové a Václava Dolejšího o zákulisí české politiky. Na díl se můžete těšit každý týden na Seznam Zprávách. Aktuální je epizoda Nerudová se pere s Turkem a mezitím Spolu sílí nebo můžete zapátrat hlouběji a vybrat jednu z reportáží ve speciálních epizodách Rakušan podruhé v kotli. Publikum se zhádalo mezi sebou.

3. Ptám se já, Marie Bastlová

Další podcast o politice od redakce Seznam Zpráv. Hard talk Marie Bastlové, ve kterém pokládá zásadní a přímé otázky na politiky a na všechny, kteří jsou u moci a rozhodují. A je opravdu z čeho vybírat, podcast má přes 700 epizod a vychází několikrát týdně. Aktuální je epizoda Euro přežívá proto, že nikdo nechce nést náklady rozpadu, říká Singer a určitě si pusťte tuhle: Pokud Ukrajina padne, máme vyzbrojené Rusko na hranicích, říká Lipavský.

4. Šťastný podcast

Seznam Zprávy jsou na politická témata opravu experti. Není překvapením, že další podcast také pochází z jejich redakce. To nejdůležitější, nejstrašidelnější a nejzábavnější z české politické scény. Tým pořadu Šťastného pondělí přichází s podcastovou afterparty – Jindřich Šídlo, Konstantin Sulimenko, Tereza Povolná a Ondřej Lasák každé pondělí večer pokračují s tématem z aktuálního dílu ŠP a komentují internetový bizár v českém politickém rybníčku. Zkuste epizodu Hokej spojil českou politiku. Zkazili to Nerudová a Vondra nebo Zeman, nebo lidovci? Hledáme největší české vizionáře.

5. Pravda vítězí

Nechcete se kvůli politice jenom vztekat? Pojďte se u ní pobavit... Robert Čásenský a Michal Musil pro vás každý druhý týden připravují podcast Pravda vítězí, kde rozebírají aktuální i historické souvislosti politického dění v České republice. Podcast připravuje tým magazínu Reportér. Zkuste epizodu Karel Schwarzenberg, ctihodný muž, s nímž se pojí i úsměvné historky.

6. Chuť moci

Jak chutná politikům moc, co dává a co bere a jací politici jsou? Co si myslí o velkých tématech současnosti, o svých spolustranících, souputnících i soupeřích? Proč se na politiku dát, co od ní čekat a čeho chtějí hybatelé společenského života dosáhnout? To vše a mnohem víc se dozvíte v politickém podcastu Thomase Kulidakise, který má jasné krédo, od něhož nikdy neuhnul – padni komu padni. "Bavíme se bez předsudků a aktivismu se všemi, kteří mají odvahu přijít." Podcast vydává Datarun. Nás zaujala epizoda Čest práci, soudružko Konečná. Byli jsme málo radikální, říká šéfka českých komunistů.

Podcasty, které možná neznáte

7. 37P

Možná tento podcast znáte z dřívějška pod názvem Politickej podcast. 37P? Platforma, projekt nebo podcast? Všechno dohromady. Primárním cílem je otevírat zajímavá témata, které nedostávají tolik prostoru a dávat hlas lidem s unikátními příběhy. Sledovat je můžete i na YouTube. Doporučujeme epizodu s Michalem Bláhou Státní správa potřebuje digitální revoluci.

8. Co si o tom myslíš?

Původní talk show moderátorů Kuby Kamaráda a Matyho Proroka, ve které kluci svým osobitým způsobem nahlíží na společenská témata a dávají je do souvislostí, které by nás normálně nenapadly, čímž nám nabízí nový a svěží pohled na věc. Ve druhé řadě talk show ve složení Kuba Kamarád a Pepa Snášel. Zajímavě nahlíží třeba na to, že partnerství stejnopohlavních párů prošlo Sněmovnou.

Zahraniční politika

Máme tady taky pár podcastů, které se zabývají spíš zahraniční politikou, ale i ta je důležitá.

9. Redneck

Redneck je podcast Matěje Schneidera o politice Spojených států. Nejen o té vrcholové probíhající mezi Bílým domem, Kongresem, lobbisty a thinktanky ve Washingtonu DC, ale i o té lokální v jednotlivých státech a o organicky vznikajích hnutích – USA zespoda i svrchu. Podcast vzniká za podpory komentářového webu A2larm a projektu Voxpot. Dobře hodnocená je epizoda Redneck & Beneš: Jsme připraveni na trestance v Bílém domě?

10. Tvoříme Evropu

Jestli vás spíš víc zajímá politika Evropy a Evropské únie, tak zkuste určitě tenhle podcast. Chcete nahlédnout do zákulisí české evropské politiky a institucí Evropské unie? Zajímají vás profese a kariérní možnosti v této oblasti? Podcast „Tvoříme Evropu“ poskytuje pohled a zkušenosti Čechů a Češek angažovaných v evropských záležitostech nejen v zahraničí, ale i doma v České republice. Zajímavá je epizoda s Eduardem Huliciusem Rodinné štěstí by nemělo padnout na oltář práci pro stát. I diplomaté musí myslet na rodinu

O Evropské únii a její politice existuje samozřejmě hodně podcastů, například Bruselský diktát nebo Bruselské chlebíčky . Částečně všechny tyhle podcasty jsou na pomezí zpráv a politiky. Jestli vás zajímá víc takových podcastů, koukněte třeba na článek o těch nejlepších zpravodajských podcastech. Tohle bylo 10 podcastů o politice, jestli toho nemáte dost, máme pro vás ještě jeden tip a to na podcast Nespoutaná politika, kde politiku řeší neexpert, a to tu českou i zahraniční.

Snad se vám náš výběr líbíl, dejte nám vědět, jestli vás nějaký podcast překvapil nebo jestli vám nějaký chyběl. Určitě nás zajímá, jaký je váš nejoblíbenější politický podcast. Tak neváhejte a napište nám.