Zpět

Lukáš Hejlík servíruje podcasty, které jsou autentické

Kdo stojí za podcasty, které si pouštíme cestou do práce, při běžných činnostech nebo když hledáme inspiraci. V rozhovorech s tvůrci české podcastové scény nahlížíme do jejich světa. Zajímá nás, jak přemýšlejí o zvuku, tématech i publiku. Co je žene dopředu, co je na tom baví a co jim dává zabrat. Tentokrát jsme nahlédli do zákulisí podcastu Velká Žranice a Podcastová žranice s Lukášem Hejlíkem.

Rozhovory s tvůrci

Šárka Möllerová, Lukáš Hejlík

12. 11. 2025

Moderátor Podcastu roku, herec a gastronomický nadšenec Lukáš Hejlík má pro podcasty slabost. Poslouchá jich desítky, několik sám tvoří a v Podcastové žranici spojuje to, co má nejraději: dobré jídlo, pití a rozhovor bez scénáře. „Je to vlastně jako, kdybych se chtěl s někým sejít na pivo, abych se něco dozvěděl a pokecal si, jen to u toho někdo natáčí / nahrává.“ říká Hejlík, který dodává, že je doslova podcastový žrout.

Jak byste popsal svůj podcast někomu, kdo o něm nikdy neslyšel?

Hospodský pokec, kde sedí u jednoho stolu, jídla a pití, Gastromapa Lukáše Hejlíka a každý měsíc jeho dva oblíbené podcasty. Vy máte pocit, že sedíte hned vedle u stolu a slyšíte random povídání lidí na témata, která přicházejí tak rychle, jak odcházejí. A k tomu jídlu a pití se v rámci Podcastové žranice dostaly podcasty jako Středověk, HistoRIP, Chumelenice, Štastný podcast, Buď dobrá, Počítám do tří, Slejvák, Poprask, Čestmír, Kecy a Politika, Vlevo dole, Inbox, Brocast, Bruselský diktát, Padni komu padni, Ptám se já, Pod vlivem, U kulatého stolu, Bomby k tyči a další a další.

Co vás přivedlo k myšlence založit podcast?

Je to už můj pátý podcast. První byl 111 v roce 2019. 111 rozhovorů s lidmi z gastra. Tenhle podcast teď pokračuje jako 111 reflexí týdne. Zásadní pro gastro byl přístup Velké žranice, tam jsou vždy v dané restauraci čtyři hosti na jedno téma. Je to hloubkový pokec o gastru. Z toho se narodila pak Podcastová žranice. Dělám i podcast Spolu a hladoví s dcerou, který navazuje na pořad, který jsme natočili pro HBO.

Jak vznikl název a co pro vás znamená?

Narodil se z Velké žranice, slavného filmu. Podcastová žranice si však půjčuje část názvu a posluchačů Velké žranice. Odehrává se však ve studiu, tedy je i na kameru. Jídlo a pití však nechybí. A uslyšíte tam podcastery tak, jak je třeba neznáte.

Jakou roli hraje podcast ve vašem životě?

Miluju je. Odebírám asi 35 podcastů, předplácím kolem 15. Moderuju Podcast roku a jsem doslova podcastový žrout.

Přečtěte si o tom, jak vznikl Podcast roku.

Jak se vaše tvorba od prvních epizod proměnila?

Hodně se uvolnila. Ale každý další nový projekt vychází z toho prvního.

Jak vzniká jedna epizoda?

Dlouhý pokec, čtyřhodinové natáčení ve studiu Forendors, u jídla a pití. Bez osnovy, pokládání otázek, vedení. Je to čistý freestylee.

Co všechno obnáší příprava jedné epizody?

Produkci! Vymyslet ideální podcastové dvojce, ověřit volno všech a studia. Nastolit dobrou náladu. A objednat skvělé jídlo.

Kde berete inspiraci na témata a hosty?

Zvu ty, které poslouchám a mám moc rád. Chci si s nimi pokecat. A jen se to nahrává, no.

Co je pro váš podcast typické, třeba opakující se otázka, rubrika nebo tón, kterým ho vedete?

Asi vůbec nic, ale Velká žranice i Podcastová žranice má tzv. Heslo doposlouchanosti pro všechny, které si dají celé čtyři hodiny a chtějí poslat zpětnou vazbu.

Kde nahráváte a jakou techniku používáte?

Ve studiu Forendors probíhá Podcastová žranice, jde ven v audiu i videu. Velká žranice jen v audiu. Mám analog, dobré mikrofony a Zoom nahrávač.

Máte při nahrávání něco, co z něj dělá váš osobní rituál, nebo třeba nástroj, appku či technologii, bez které si to už neumíte představit?

Ne.

Co vás na podcastování baví nejvíc?

Pokec s těma lidma. Zase jsem spojil dvě věci a něco z toho vzniklo. Je to vlastně jako, kdybych se chtěl s někým sejít na pivo, abych se něco dozvěděl a pokecal si, jen to u toho někdo natáčí / nahrává.

Ke které epizodě máte nejbližší vztah a proč?

Asi ta nejúspěšnější Velká žranice, která právě zavdala vzniku Podcastové žranici. To jest speciál z Brna, kam jsem pozval Středověk a Chumelenici. Chodili jsme po Brně a střídali různé podniky. Mělo to osm hodin.

Co byste poradil někomu, kdo chce začít s podcastem?

Ať ho to baví. A nestresuje se tím. A číslama. Ta přijdou jen, když ho to bude bavit. A nebo taky nepřijdou.

Jakou roli hraje podcast ve vašich financích? Přináší vám příjem, investujete do něj čas a a prostředky – nebo něco mezi?

Velkou žranici nahrávám díky partnerskému plnění Volkswagenu a dávám ven všechny čtyři hodiny. Podcastová žranice má předplatitele, je soběstačná, tedy "vydělá na sebe", a mám tam také food partnera, Foodoru Selection, která nám dodává jídlo do studia.

Jaké další aktivity se kolem podcastu postupně objevily?

Podcast roku, dozajista.

Co byste si s podcastem přál zažít?

Já si s ním plním přání. Možná zase uspořádat nějaký speciál, jako byl ten brněnský. Třeba v zahraničí.

Jaké podcasty sám posloucháte?

Středověk, HistoRIP, Chumelenice, Štastný podcast, Buď dobrá, Počítám do tří, Slejvák, Poprask, Čestmír, Kecy a Politika, Vlevo dole, Inbox, Brocast, Bruselský diktát, Padni komu padni, Ptám se já, Pod vlivem, U kulatého stolu, Bomby k tyči a další a další.

Koho byste si přál pozvat? Ať už žijícího nebo ne…

Plním si všechna přání. A hodlám pokračovat.

Další rozhovory s vašemi oblíbenými tvůrci podcastu, jako je třeba Brocast, Pod vlivem nebo Počítám do tří si můžete přečíst tady.

Na blogu Českých podcastů najdete novinky, tipy a inspiraci ze světa podcastů. Sledujeme trendy, žebříčky i tvůrce, kteří hýbou českou scénou.

Přihlašte se k newsletteruLadíme české podcasty do dokonalosti. Buďte u toho s námi!
Odesláním souhlasíte, aby vám ČESKÉ PODCASTY zasílaly pravidelné e-mailové newslettery o novinkách. Tento souhlas udělujete na dobu neurčitou s tím, že jej můžete kdykoliv bezplatně odvolat prostřednictvím tlačítka v každém newsletteru.
O tom, jak s vašimi osobními údaji (tj. e-mailem) nakládáme, si můžete přečíst na stránce zásady ochrany osobních údajů.
© 2025 České Podcasty