Zpět

Tipy na byznysové podcasty, které stojí opravdu za to!

Ze světa podcastů

Šárka Möllerová

14. 2. 2024

Podnikání není jen o číslech a strategiích – často je o inspiraci, učení a sdílení zkušeností s těmi, kteří jsou dál. A co je lepšího než se nechat inspirovat a učit od těch nejúspěšnějších podnikatelů a odborníků ve vašem oboru jen tím, že budete poslouchat? Připravili jsme si pro vás seznam deseti nejlepších byznysových podcastu. S podcasty o podnikání se v poslední době roztrhl pytel. Proto jsme se snažili vybrat opravdu ty nejzajímavější a nejhodnotnější.

Ve vatě a další podcasty z dílny Seznam Zpráv

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové Ve vatě a jejich hostů z řad investorů a odborníků. Je plný konkrétních rad na téma investic, inflace, úvěrů nebo hypoték. Finanční „kápezetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené. Na nový díl se můžete těšit každý čtvrtek na Seznam Zprávách.

Seznam Zprávy mají více podcastů o podnikání. Můžeme od nich doporučit určitě ještě podcast Agenda. Je to taková čtvrthodinka povídání o byznyse s top lídry, zakladateli firem a špičkami českého byznysu. Ten vychází dokonce každý všední den.

A poslední doporučení na podcast, který bohužel už nevychází, ale rozhodně těch pár dílů stojí za poslech. Jedná se o podcast Černá čísla. V něm uslyšíte vyprávět zakladatele výjimečných českých firem, kteří ukazují, že i když jsou peníze na prvním místě, nejde vždy jen o ně. Hosty byli např. zakladatelé a zakladatelky Jablotronu, Rohlíku, Zásilkovny nebo Kofoly.

Byznyscast

Nemůžeme vynechat podcast od zakladatele Českých podcastů Dana Tržila. BYZNYScast je praktický podcast pro podnikavce a podnikatele. Dan s hosty rozebírají byznys modely, sdílí podnikatelské lekce a ukazují reálné zkušenosti. Podcast bodne hlavně těm, kteří mají menší nebo střední podnik a chtějí si plnými doušky vychutnávat osobní svobodu. Zajímavý je určitě díl se zakladatelem GymBeamu nebo s Filipem Dřímalkou o budoucnosti nepráce díky AI.

Okolo podcastu vznikla komunita na Discordu. Dan se ale nezastavuje a tak 21.února pořádá první BYZNYS Blast. Jedná se o setkání BYZNYScast komunity, které bude plné praktických přednášek a sdílení zkušeností z podnikání. Ale nebojte, přijít můžete i vy, stačí vyplnit tenhle formulář.

Jako částečně byznysový můžeme brát i podcast Proti proudu. V něm Dan zpovídá osobnosti, které dosahují vynikajících výsledků ve svých oborech, ale hlavně plnohodnotného života dle vlastních pravidel. Zajímá ho jejich motivace, zvyky, a to čemu věří a podle čeho se řídí.

Vojta Žižka

Na popularitě poslední dobou získává čím dál víc podcast Vojty Žižky. Některé epizody jsou placené, jiné zadarmo. V podcastu se dozvíte hodně o investování, kryptoměnách a nemovitostech. Vše probírá se zajímavými osobnostmi ze světa financí. Zaujala nás epizoda s Janem Krausem nebo ta o tom, jak si správně vybrat finančního poradce.

Mladý podnikatel

Podcast Mladý podnikatel nabízí nespočet rozhovorů s úspěšnými podnikateli, zkušenými manažery, freelancery, odborníky, specialisty na osobní rozvoj a s mnoha dalšími osobnostmi. Moderátorem a zakladatelem podcastu je Jiří Rostecký. V současné době je tam něco okolo 130 rozhovorů o podnikání, na jejich stránkách jsou dokonce rozdělené do kategorií podle toho, co zajímá právě vás.

Na volné noze

Portál Na volné noze si také udělal vlastní podcast z prostředí podnikání. V něm Robert Vlach zpovídá nejen podnikatele, ale i nezávislé profesionály. Zajímavá je epizoda s Anetou Martinek, autorky knihy organizační porno a jedné z tváří #HolkyzMarketingu.

Podcasty od CzechCrunch

A máme tady další skupinu, která vydává víc podcastů o podnikání, tou je CzechCrunch. Jedním z nich je podcast Money Maker. Ondřej Holzman a Luboš Kreč si do něj zvou přední hosty ze světa podnikání, ekonomiky, technologií i vědeckého pokroku. Jestli vás zajímají startupy, určitě si poslechněte podcast Startupový svět v Česku. V něm moderátoři pozorují velmi detailně a dlouhodobě českou startupovou scénu a sbírají unikátní data, díky kterým vytvořili seznam 25 startupů, které už teď utváří budoucnost. Jestli se chcete dozvědět víc o příběhu značek určitě vás zaujme podcast **BrandStories - V zákulisí českých firem. **

Forbes Česko

Nakonec doporučujeme byznysovou klasiku Forbes. Nejlepší byznysový magazín v Česku přináší sérii podcastu o příbězích úspěšných, technologiích, budoucnosti, startupech, fuckupech a zkrátka o všem, co k podnikání patří.

Samozřejmě je spoustu dalších skvělých podcastů. Jestli vás zajímá podnikání v kultuře nebo PR určitě doporučujeme podcast PÍÁRKO. Zajímavý podcast je také Business Club e16 nebo Byznys X od Reflexu. Stačí si jen vybrat a poslouchat, nabídka je opravdu široká.