Zpět

Nejlepší krimi podcasty

Ze světa podcastů

Šárka Möllerová

19. 3. 2024

Češi jsou národ milovníků kriminálek a detektivek. Jinak tomu není ani u podcastů, kde jsou nejoblíbenější kategorií příběhy ze světa zločinu, padouchů a vražd. Opravdové zločiny, Kriminálka, České podsvětí, Matematika zločinu… Česká podcastová scéna je plná krimi podcastů. Jak se ale vyznat v tom, co stojí za vaši pozornost? Výběr těch nejlepších krimi podcastů jsme udělali za vás. Nechte se s námi vtáhnout do světa zločinu a napětí.

Staré známé

Opravdové zločiny

Tenhle podcast zná snad každý, kdo někdy v Česku poslouchal podcasty. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších podcastů Čechů vůbec, dokonce se s ním jeho autorky chystají na podzim do o2 arény.

A kdo by je přeci jen neznal: Ve více než 270 epizodách autorky objasňují fakta o případech, z kterých jde mráz po zádech. K tomu přidávají jejich černý humor. V podcastu nechybí ani speciály s příběhy od fanoušků, díly v sekci Místo činu nebo minisérie HOZT. Podcast vychází už od roku 2020 a jeho autorkami jsou Barbora Krčmová a Lucie Bechynková.

Zloději životů

Recidivisté, sadisté, vrazi. Jedno mají společné. Ničí životy všem v okolí svých obětí a kradou životy nejen jim, ale i pozůstalým. Čeští kriminalisté vypráví o případech, které jim i po letech zůstávají v paměti. Podcast Zloději životů od redakce Novinek je rozdělen do různých kratších sérií, které vypráví konkrétní kriminalisté ze všech regionů Česka.

Krimi přiběhy

KRIMI PŘÍBĚHY je největší True Crime YouTube kanál v Česku a funguje i ve formě podcastu! Autory podcastu fascinuje myšlení vrahů. Proč jsou schopni tak ohavných činů? Krimi příběhy se detailně zaměřují nejen na činy vrahů, ale také na jejich dětství, které mnohdy z části dokáže jejich pozdější chování osvětlit.

Hlasy zločinu

Nejvážnější kriminální případy, které v Česku otřásly společností. Vraždy, loupeže, únosy a další činy. Vyřešené i ty, u kterých ještě policie nezná viníka a zůstávají tak záhadou. Příběhy mužů i žen, které už na ulici nepotkáte. Svůj život totiž dožijí za ploty s ostnatým drátem a mřížemi. Pro běžný život na svobodě jsou totiž až příliš nebezpeční. Jak probíhaly jejich samotné činy, následné vyšetřování i dění v soudních síní u téměř zapomenutých ale i nedávných případů. To jsou HLASY ZLOČINU v podání Václava Janaty a Jakuba Kvasničky pod redakcí CNN Prima News.

Insta Crime Podcast

Insta Crime Podcast ve spolupráci s Bleskem se navrací do nedávné minulosti a přináší šokující a téměř zapomenuté kriminální případy z České republiky. Moderátorky Tereza a Petra Vám každý čtvrtek představí děsivý díl, odhalí životy a brutální činy pachatelů. Ve více než 100 epizodách se můžete těšit na neobjasněné připady i ty, které byly na první pohled jasné, ale stejně z nich mrazí.

Odposlech

Podcastem zabývajícím se hlavně politickým zločinem je Odposlech z dílny novinářů serveru investigace.cz. V jednotlivých dílech vám novináři z redakce investigace.cz přinesou podrobné informace o nových kauzách, ať už jde o korupci, organizovaný zločin nebo mafii. Díly vycházejí ke každé větší kauze a jsou skvěle technicky zpracované.

Kriminálka a další podcasty Českého rozhlasu

Další krimi podcast, který ani snad není potřeba představovat. Kriminálka taky patří k těm podcastům, které se v žebříčcích umisťují vysoko a určitě jste o něm slyšeli. Jedná se o podcast Mirka Vaňury, který vás zavede až na místo činu. Odhaluje známé české detektivní případy po roce 1989 ve zbrusu novém pojetí. Doporučujeme díl Napadení banditi. Lupičům, kteří přepadli čerpací stanici, se do cesty postaví dělníci. Znáte ale i další podcasty z dílny Českého rozhlasu?

Forenzní psychologie

Nový podcast České rozhlasu. Zločiny, oběti, pachatelé. V podcastu Kateřiny Rathouské se dozvíte vše o fascinujícím světě forenzní psychologie, a to přímo od soudní znalkyně a psycholožky Ludmily Čírtkové a dalších odborníků. Nový díl každý pátek!

Historie českého zločinu

Dalším skvěle provedenou podcasto-hrou je Historie českého zločinu. To vám nabízí dobrodružství české kriminalistiky na pomezí rozhlasové hry a dokumentu. Podcast je více než dva roky staré, ale s jeho 50 epizodami se nudit rozhodně nebudete.

Minisérie

Mizení

Máte chuť na podcastový psychothriller? Určitě si pusťte tenhle počin Českého rozhlasu Vltava. "Praha – Holešovice, ulice Komunardů. Před bezpečnostní kamerou zdejší banky se naposledy mihnul ten kluk. Pak už o něm nikdo neslyšel. Ve výslechové místnosti teď proti sobě usedají dva muži. Zjistí se, kam zmizel Mostbeautifulboy?" Příběh o hranicích lásky, zločinu a pravdy. A taky o místech, kam se prostě chodit nemá!

Jestli vás zajímá zločin v umění, kde moc krve neteče. Určitě si pusťte podcastovou minisérii Umění padělat - Originální umělecké dílo, nebo bezcenný padělek? Odhalte falza ve výtvarném umění s Terezou Hofovou v nové vltavské podcastové sérii Umění padělat. Poznejte stinnou stránku obchodu s uměním a příběhy mistrovských padělatelů i podvedených v celé řadě medializovaných kauz, kde se ani odborní znalci neshodnou na tom, co je a není pravé. Průvodkyní vám bude Tereza Hofová.

Zločin bez lítosti

Podcast je rozdělen na jednotlové série, např. Policie, Psychoterapeut, Věznice. Tyto trhující dokumentární série přiblížují divákům, jaký je život za mřížemi těch nejhorších, tedy na doživotí odsouzených vrahů. Bez lítosti představí osm takových jedinců, jejichž činy se dostaly do popředí zájmu médií. V osmidílné dokumentární sérii diváci uvidí například případ Michelle Sudků – vražedkyně ze Smíchova, Juraje Kučeráka – vraha se sekerovým syndromem, Miloslava Širůčka – vraha své vlastní rodiny, a další.

Pohřešovaná

Jestli vám z těch všech zločinů netuhne krev v žilách a toužíte po dalších kriminálních případech, můžeme vám doporučit i sérii Pohřešovaná. Osmidílná dokumentární série mapuje případ zmizení čtrnáctileté Ivany Koškové. Petr Hátle pomocí vlastního vyšetřování a rozhovorů s pamětníky rozkrývá události více než dvacet let starého případu a objeví i dosud nezveřejněná fakta

Odkryto

Slopné: Kdo je vrah?

Podcast, díky kterému se nachvilku stanete investigativními novináři. Investigativní reportérka Seznam Zpráv Adéla Jelínková s fotografkou Christine Havranovou zkoumají v podcastové minisérii „Slopné: Kdo je vrah?“ případ, který se odehrál v září 2011. Na materiálech k podcastu pracovaly přes rok, nejde přitom o pouhou rekapitulaci kriminálního případu, novinářky ve spisech i v terénu objevily dosud neznámé stopy. Nyní odkryjí, zda se mohl stát jeden z největších justičních omylů v Česku.

V další minisérii investigativního kanálu Seznam Zpráv Odkryto se Janek Kroupa zabývá Gučiho archivem. Dalšími minisériemi jsou Práskač, Smrticí dozimetr nebo Služebná mocných. Jestli máte rádi případy z devadesátek, určitě si pusťte podcastovou minisérii Jaroslava Kmenty Prohnilí.

České podsvětí

Redakce Seznam Zpráv je také velkým tvůrcem podcastů s kriminální tématikou. Za zmínku stojí starší podcast České podsvětí V něm Josef Klíma, český investigativní novinář, a youtuber Adam Miklica probírají zločiny odehrávající se v divokých devadesátkách. Spolu vás provedou spletitými případy východních gangů operujících u nás nebo korupčními kauzami, které zavinily sesazení předních českých politiků. Klíma spolu se Seznam Zprávami vytvořil další podcast Skutečné české záhady, kde spolu s Jaroslavem Marešem vypráví o největších vyřešených i nevyřešených českých záhadách.

Stále nemáte dost?

Jestli máte rádi Velkou Británii a milujete detektivky Agathy Christie určitě si pusťte podcast Temný sever. Zdají se vám noční můry? Některé lidi je bohužel zažívají i mimo říši snů. O tom je podcast Noční můry.. Chcete zažít pořádnou Ameriku? Pak doporučujeme podcast Motiv zla. Motiv zla je český podcast zaměřený na populární žánr true crime (zločin). Markéta Sochorová v podcastu do hloubky rozebírá ty nejvážnější a nejznámější zločiny hlavně z amerického prostředí. Cílem je přinést nejen důkladný, empatický a citlivý rozbor případu, ale i osobností zločince a oběti. Nechybí ani autentické ukázky z výslechů, telefonátů atd.

Novinka na konec

Jestli jste dočetli až do konce, gratulujeme! Teď jste opravdovými znalci kriminálních podcastů. Za odměnu pro vás máme tip na podcast, který v době vydání článku ještě nevyšel. Nový podcast redakce Aktuálně Odtajněno. Má jít o největší průšvihy našich dějin. Zkrátit čekání si můžete i slovenskými podcasty Profil Zločinu nebo Vražedné psyché.