• Facebook
  • Instagram
Logo podcastu: Olinium

7. Tomáš Heger: Mým cílem nebylo vyhrávat, ale dělat výzkum, který mne naplňoval

27. 10. 2020 | Olinium

Tomáš Heger je student 5. ročníku biochemie na UP v Olomouci. Na střední (Slovanské gymnázium Olomouc) se poprvé dostal do vědeckého týmu díky projektu Badatel. Na Tomovi je také neobvyklé, že se podílel na celkově 2 různých výzkumných projektech. První byla zaměřená na levandulové extrakty a jejich antiproliferační účinky. Druhá výzkumná práce vznikla ve spolupráci s jeho spolužákem Martinem Vondrákem - Katalýza nukleolytických ribozymů. Tyto projekty sebou přinesly mnohá ocenění - 1. a 2. místo v národním kole SOČ, cenu České hlavičky GENUS, 3. místo na evropské přehlídce mladých vědců. Na vysoké škole spoluzaložil Chemický spolek a také ho můžete občas potkat jako animátora v Pevnosti poznání v oddělení fyziky a astronomie. V současnosti je součástí týmu v Laboratoři růstových regulátorů. Projekt Badatel [...] spolek [...] poznání Olomouc [...] růstových regulátorů [...] na hosta tomas.heger01@upol.cz nebo Twitter @tomas_heger Moderátorka podcastu je Olga Ryparová, autorka projektu [...] - youtube kanálu s výukovými videi o chemii a tomto podcastu o vědě. Na svém Instagramovém účtu [...] zveřejňuji pravidelně otázky a zajímavosti z chemie, které vás možná překvapí, ale také vám pomohou se dostat na medicínu a přírodovědné obory. :) Odebírejte mé rozhovory na platformách s podcasty: Spotify: [...] Podcasts: [...] [...] [...] Cats: https://pca.st/urd6h92w

Hodnocení

Moje hodnocení:

Skóre epizody:

--

Ohodnoť epizodu!

Skóre se objeví až epizodu ohodnotí několik uživatelů. Měj chvíli strpení

Podcast

Logo podcastu: Olinium
Olinium
Olga Ryparová

Chemie je láska! Rozhovory o vědě, studiu, práci a zajímavostech spojených s (bio)chemií. Autorka jsem já - Oli a varuji, pravděpodobně zjistíte, jak je chemie úžasná :)...

Seznam epizod

  1. 2.11 Jak je to s uzeným, jíst či nejíst?
    30. 3. 2023 |

    Olinium

    Dříve bylo uzení využívané hlavně pro konzervaci masa, tedy na prodloužení jeho trvanlivosti. Maso

  2. 2.10 Proč je oxid uhelnatý jedovatý?
    15. 3. 2023 |

    Olinium

    Oxid uhelnatý CO je bezbarvý plyn bez zápachu, který je i v extrémně malých množstvích toxický.

  3. 2.9 Med do kojeneckého jídla nepatří
    15. 2. 2023 |

    Olinium

    Řeč bude o kojeneckém botulismu. Cože? Botulotoxin v medu? Na začátek chci zmínit, že se jedná o

  4. 2.8 Třtinový vs. bílý cukr
    8. 2. 2023 |

    Olinium

    V obchodě máte na výběr z mnoha možností - řepný cukr krystal, moučka, krupice, nerafinovaný nebo

  5. 2.7 Proč jsou rozinky a čokoláda toxické pro psy?
    18. 1. 2023 |

    Olinium

    Pro své mazlíčky byste udělali cokoliv a chcete jim dopřát to nejlepší. Tak jim dáte za odměnu

  6. 2.6 Proč po některých potravinách prdíme?
    11. 1. 2023 |

    Olinium

    Výzkumy uvádějí, že člověk může denně vypustit do vzduchu i 2,5 l plynů. Některé z nich vypouštíme

  7. 2.5 Proč někteří lidé nemohou jíst mléko a výrobky z něj?
    14. 12. 2022 |

    Olinium

    Patříme mezi savce - savčí mláďata se živí po narození mateřským mlékem ať jste kočka, tuleň, kráva,

  8. 2.4 Jak jsme dokázali přesně určit, že Ötzi zemřel v Alpách před 5 300 lety?
    9. 12. 2022 |

    Olinium

    Jak se datují archeologické nálezy? Proč můžeme použít radiokarbonovou metodu a jaká jsou její

  9. 2.3 Až se příště zakousnete do avokádového toustu, tak…
    30. 11. 2022 |

    Olinium

    Proč avokádo hnědne? Proč je pro zvířata toxické? Poslechněte si několik zajímavosti o oblíbeném

  10. 2.2 Měli bychom přestat kupovat balonky plněné heliem?
    23. 11. 2022 |

    Olinium

    Nadneseně můžeme říct, že helium se na Zemi dlouho nezdrží. Helium je velmi lehký a malý atom se 2

Logo epizody: undefined

00:00

00:00