2.6 Proč po některých potravinách prdíme?

před rokem

6 min

2.6 Proč po některých potravinách prdíme?



Popis epizody

Výzkumy uvádějí, že člověk může denně vypustit do vzduchu i 2,5 l plynů. Některé z nich vypouštíme pusou, je to třeba vzduch, který se dostane do žaludku s jídlem a nebo oxid uhličitý z bublinkových nápojů. Ty, a omluvte mne možná za neznalost spisovného slova, tzv. Vyříháme nebo vykrkáme. Pak tady máme ale otvor na opačné straně trávicí soustavy. Tím vypouštíme nadbytečné plyny ze střev prděním. Odborně tomu říkáme větry a nebo flatulence. A jak je to dál? Poslechněte si to :) Příběh sepsala a čte Olga Ryparová, autorka projektu Olinium - youtube kanálu s výukovými videi o chemii a tomto podcastu o vědě. Podpořit mne můžete sledováním na sociálních sítích, nákupem dárků pro (bio)chemické nadšence nebo pravidelnou/jednorázovou částkou na Pickey. Na svém Instagramovém účtu Olinium zveřejňuji pravidelně otázky a zajímavosti z chemie, které vás možná překvapí, ale také vám pomohou se dostat na medicínu a přírodovědné obory. :) Twitter @Olinium42.

Hodnocení epizody

Další epizody