• Facebook
  • Instagram
Logo podcastu: Potraviny

Na houby s profesionálním sběračem Lukášem Vránou

2. 9. 2022 | Potraviny

Profesionální sběrač hub Lukáš Vrána žije v Oregonu a živí se skoro 30 let sběrem hub. Do lesa nechodí „na houby“ jako většina z nás, kteří jdeme procházkou na náhodu, ale jde tam „pro houby“. Jak se to dělá? Jak poznat kdy a kde rostou? Dá se to naučit a Lukáš Vrána nám poradí, jak se zdokonalit. V našem rozhovoru mi řekl třeba: proč, když najde houbu, zvedne hlavu a podívá se do koruny stromů jak se člověk může znovu stát součástí lesa co to je datové houbaření že největším přítelem houbaře není košík a nůž, ale srážková mapa jestli fáze měsíce mají vliv na růst hub k čemu houbař potřebuje atlas stromů jak se ve svém oboru vypracoval a proč se specializuje na houbu matsutake Taky nemůžu zapomenout na Lukášovu větu, že chce žít život „jednoduchý, ale těžký, protože to vám o něm řekne mnohem víc“. Sběr hub si ale poslechem tohoto rozhovoru naopak zjednodušíte. V tomto díle si rozšíříte obzory o houbaření a stanete se pokročilejšími houbaři... PS: Omluvte sníženou kvalitu zvuku, od příště jsme zase ve studiu. *️⃣ Partnerem tohoto dílu Potravin je pražírna Doubleshot a jejich kapslová káva, kterou si můžete připravit v jedinečném kávovaru Morning.

Hodnocení

Moje hodnocení:

Skóre epizody:

--

Ohodnoť epizodu!

Skóre se objeví až epizodu ohodnotí několik uživatelů. Měj chvíli strpení

Podcast

Logo podcastu: Potraviny
Potraviny
Hana Michopulu

Podcast o tom, jak dobře jíst, vařit a žít....

Seznam epizod

  1. 🇺🇦 S šéfkuchařem Slávou Grigorykem o dětství a jídle na Ukrajině
    1. 12. 2022 |

    Potraviny

    Sláva Grigoryk je už pár let neodmyslitelnou oporou tvůrčího týmu Ambiente, poslední rok v

  2. Míchačky s Darinou: život bez teflonu, pizza Detroit, Chef's Table pizza, husí hody
    3. 11. 2022 |

    Potraviny

    - Co ukázal seriál Chef’s Table Pizza na Netfllixu - ochutnáváme detroitskou pizzu ze Žižkova - máme

  3. Proč nikde není romská kuchyně?
    1. 10. 2022 |

    Potraviny

    Nemáme romská bistra, romské knížky o vaření ani romské šéfkuchaře. Přitom romská kuchyně má svůj

  4. Na houby s profesionálním sběračem Lukášem Vránou
    2. 9. 2022 |

    Potraviny

    Profesionální sběrač hub Lukáš Vrána žije v Oregonu a živí se skoro 30 let sběrem hub. Do lesa

  5. Pastevní chov: naděje pro krávy, Zemi i jedlíky masa s Karlem Kalným z farmy Mitrovsky
    5. 8. 2022 |

    Potraviny

    Maso ze zvířat chovaných na pastvě je momentálně enviromentální nadějí planety, protože by mohlo

  6. Jak noví imigranti změnili americkou kuchyni, vypráví Jana Ciglerová, americká zpravodajka Deníku N.
    7. 7. 2022 |

    Potraviny

    Uslyšíte například: - o venezuelské kulinární kultuře, ve které Jana na Floridě žije - proč jsou

  7. Míchačky s Darinou: film Bod varu, na co je ghí a paměti Stanley Tucciho
    19. 3. 2022 |

    Potraviny

    Jmenuje se tahle série podle míchaných nápojů nebo podle oblíbené snídaně, kterou se potom jdeme

  8. Jak na plant based stravu? Uvolnit se!
    14. 2. 2022 |

    Potraviny

    To aspoň tvrdí Honza Lobreis, šéfkuchař vegetariánské Estrelly, který momentálně vaří v

  9. Tofu & krkonošské kyselo. Bráchové Giang a Khan Ta prozrazují svá 4 nej jídla.
    10. 12. 2021 |

    Potraviny

    Bratři Giang a Khan Ta mají 3 vietnamské restaurace v Praze: Gao Den, Taro a Dian. V tom, co dělají

  10. Míchačky s Darinou: jak dělají šéfkuchaři pečené kuře doma?, fungují histabiotika?, a yes or no českému "parmazánu?
    12. 11. 2021 |

    Potraviny

    Míchačky s Darinou je nová série Potravin, kterou připravuji společně s Darinou Sieglovou z časopisu

Logo epizody: undefined

00:00

00:00