• Facebook
  • Instagram
Logo podcastu: Potraviny

Pastevní chov: naděje pro krávy, Zemi i jedlíky masa s Karlem Kalným z farmy Mitrovsky

5. 8. 2022 | Potraviny

Maso ze zvířat chovaných na pastvě je momentálně enviromentální nadějí planety, protože by mohlo aspoň zčásti nahradit neudržitelné průmyslové chovy. Zatímco v nich jsou krávy krmeny monokulturní kukuřicí a pšenicí, které nejsou přirozenou potravou býložravců, na pastvě zvířata přeměňují rozmanitý porost na důležité mikronutrienty. Následně hnojí krajinu a zpětně obohacují půdu. V ní se váže uhlík, který tak neuniká do atmosféry. Pastevní maso je hodnotnější z hlediska výživy a často i chuti. Farmář Karel Kalný z farmy Mitrovsky na Vysočině je zapáleným šiřitelem myšlenky pastevního chovu a provede vás správnou pastevní farmou od telete po zaorávání koblihů do půdy. Jsem přesvědčená o tom, že čím více víme o tom, jak žijí zvířata, která konzumujeme, tím lepší rozhodnutí pro Život pak děláme v obchodě vlastní peněženkou. Trend „masa z pastvy“ se začne v nejbližší budoucnosti šířit i v ČR a obchodní síť si jej naporcuje po svém. Tak třeba nabízením tzv. grass fed masa, kdy je sice zvíře přikrmováno travou, ale stále uzavřené pod střechou industriálního chovu. Být ve spojení s denní realitou zvířat nám pomůže vybírat a volit to správné. A proto vznikl tento díl Potravin. Příjemný poslech. Hana Michopulu Maso z farmy mitrovsky.com můžete koupit přímo na místě v Mitrově, dále v prodejně v Brně. Jednou týdně zaváží do Prahy.

Hodnocení

Moje hodnocení:

Skóre epizody:

--

Ohodnoť epizodu!

Skóre se objeví až epizodu ohodnotí několik uživatelů. Měj chvíli strpení

Podcast

Logo podcastu: Potraviny
Potraviny
Hana Michopulu

Podcast o tom, jak dobře jíst, vařit a žít....

Seznam epizod

  1. Jak se stát lepším houbařem s Lukášem Vránou
    2. 9. 2022 |

    Potraviny

    Profesionální sběrač hub Lukáš Vrána žije v Oregonu a živí se skoro 30 let sběrem hub. Do lesa

  2. Pastevní chov: naděje pro krávy, Zemi i jedlíky masa s Karlem Kalným z farmy Mitrovsky
    5. 8. 2022 |

    Potraviny

    Maso ze zvířat chovaných na pastvě je momentálně enviromentální nadějí planety, protože by mohlo

  3. Jak noví imigranti změnili americkou kuchyni, vypráví Jana Ciglerová, americká zpravodajka Deníku N.
    7. 7. 2022 |

    Potraviny

    Uslyšíte například: - o venezuelské kulinární kultuře, ve které Jana na Floridě žije - proč jsou

  4. Míchačky s Darinou: film Bod varu, na co je ghí a paměti Stanley Tucciho
    19. 3. 2022 |

    Potraviny

    Jmenuje se tahle série podle míchaných nápojů nebo podle oblíbené snídaně, kterou se potom jdeme

  5. Jak na plant based stravu? Uvolnit se!
    14. 2. 2022 |

    Potraviny

    To aspoň tvrdí Honza Lobreis, šéfkuchař vegetariánské Estrelly, který momentálně vaří v

  6. Tofu & krkonošské kyselo. Bráchové Giang a Khan Ta prozrazují svá 4 nej jídla.
    10. 12. 2021 |

    Potraviny

    Bratři Giang a Khan Ta mají 3 vietnamské restaurace v Praze: Gao Den, Taro a Dian. V tom, co dělají

  7. Míchačky s Darinou: jak dělají šéfkuchaři pečené kuře doma?, fungují histabiotika?, a yes or no českému "parmazánu?
    12. 11. 2021 |

    Potraviny

    Míchačky s Darinou je nová série Potravin, kterou připravuji společně s Darinou Sieglovou z časopisu

  8. Hvězda chutí: kyselost s Jančou Jelič
    9. 10. 2021 |

    Potraviny

    Moc to s ní neumíme, přitom kyselá chuť v jídle je něco jako jiskra💥. V tomto díle Potravin vás

  9. Šéfkuchařka Anna Vejvodová: „Dlouho jsem nevěřila, že otvíráme kapří restauraci.“
    17. 9. 2021 |

    Potraviny

    Dnes v ní připravuje kaprovku, kapřenky nebo kapří ceviche a kapra a la tuňák. V táborském Thiru

  10. S1 E26: Fenomén lečo - rehabilitace outsidera našich kuchyní
    29. 8. 2021 |

    Potraviny

    Má potenciál stát se kultovním jídlem. Tak kde to vězí? Pokusíme se leču pomoci spolu s Darinou

Logo epizody: undefined

00:00

00:00