Oběd v Praze musí stát minimálně 200, jinak se okrádáme, tvrdí šéfka restaurací

před 2 lety

21 min

Oběd v Praze musí stát minimálně 200, jinak se okrádáme, tvrdí šéfka restaurací



Popis epizody

Ceny obědů i piva musí jít nahoru, aby odpovídaly realitě. Hospody už je dál nemůžou dotovat, říká Kateřina Věra Holna z asociace restaurací Apron: „Oběd musí v Praze stát minimálně 200, na menším městě 160 korun.“Stejně jako další firmy tak i restaurace propisují do cen sortimentu dražší suroviny a samozřejmě energie. Držet tempo se zdražováním potravin - to v srpnu dál zrychlovalo - jde ale jen stěží. Například mouka je proti loňskému srpnu dražší o 64 procent, oleje a tuky stejně jako mléko o polovinu, cukr podražil o 42 procent a drůbeží maso zhruba o třetinu.Přesto stále existují hospody, které dál nabízejí menu v ceně lehce přes stovku a polévku za 20 korun. Podle Kateřiny Věry Holna, která šéfuje vinným barům Vinograf, se okrádají: „Ekonomicky jim to nemůže vycházet, matematika je neúprosná. Pokud chcete na obědě vydělávat, musí stát v Praze nejméně kolem 200 korun, na menších městech kolem 160 Kč. U polévky začínáme v Praze na 50 - 60 korunách,“ uvedla v Agendě Seznam Zpráv.Taky u piva nasazují hospodští podle Kateřiny Holna často dumpingové ceny. „Cena piva je národní téma. Něco jako bigmac index v Americe. Drží se tu cena piva, kde je marže velmi nízká. Stejně jako obědy i pivo by mělo být dražší. Do jisté míry to dotují.“Agenda. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky. Čtvrthodinka o byznysu z první ruky.Každý všední den na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Hodnocení epizody

Další epizody