Luboš Kastner (Červený jelen): Hospody na vesnicích padají jako mouchy. Třetině hrozí, že neustojí zimu

před 2 lety

15 min

Luboš Kastner (Červený jelen): Hospody na vesnicích padají jako mouchy. Třetině hrozí, že neustojí zimu



Popis epizody

Covid se ztrátami překonali, energetickou krizi už ale nemusí. Zhruba 8 až 10 tisíc restaurací balancuje nad propastí, říká gastronom a člen Českého gastronomického institutu Luboš Kastner.Jde zhruba o třetinu trhu. Příliš se netýká těch s nejlevnější nabídkou nebo naopak podniků s dobrým zákaznickým zážitkem. I když i to můžou nakonec vzdát, říká v rozhovoru pro Agendu SZ Byznys.„Restauratéři se bojí podzimu a ono je to hlavně kvůli tomu, že tento ekonomický model podnikání prostě v současné chvíli nedává smysl, a to by měla vláda slyšet,“ je přesvědčen Luboš Kastner.Řada podnikatelů podle něj řeší, jestli se zadlužit, případně provoz dotovat z vlastních zdrojů. Konkurovat nízké ceně piva v obchodech se ale podle Kastnera dá jen těžko.„Udělal jsem si takovou inspekční cestu a opravdu vidíme, že na vesnicích hospody padají jak mouchy, a to je opravdu neveselý obrázek.“ V nejsložitější situaci jsou podle jeho slov právě podniky v menších městech a na vesnicích, naopak lépe jsou na tom městská bistra, některé kavárny a restaurace v rezidenčních oblastech.„Přirozená ziskovost v gastronomii se pohybuje na úrovni deseti procent a všechny náklady rostou: ceny surovin, cena práce, ceny energií.  A my bohužel nemůžeme přenášet růsty cen na zákazníka, protože zákazník je nechce akceptovat,“ popisuje s tím, že nervozita lidí byla znát znát i na letních útratách. Slibný rozjezd na jaře už během prázdnin hospody nedohnaly, a to ani ve městech, ani v mimoměstských turistických lokalitách.Jedním z důvodů, proč lidé přestávají chodit do restaurací, ale nejsou jen ceny, případně snaha ušetřit, ale také kvalita personálu.„Je strašně těžké sehnat lidi. Největší problém je sehnat kuchaře a zvlášť dobrých kuchařů je nedostatek,“ souhlasí Luboš Kastner. „V mnoha hospodách nedbají na dobrý výčep piva, na dobrou nabídku jídla, a to se projevuje, proč by měl host platit za něco, kde kvalita klesá.“Agenda. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky. Čtvrthodinka o byznysu z první ruky.Každý všední den na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Hodnocení epizody

Další epizody