#015 O roztroušené skleróze a kávě s baristkou Terezou Procházkovou Balou

před 3 lety

114 min

#015 O roztroušené skleróze a kávě s baristkou Terezou Procházkovou Balou



Popis epizody

Roztroušená skleróza a káva — dvě vzdálená témata jsme spojili v podcastu Terezou Procházkovou Balou, profesionální českou baristkou, mj. držitelkou titulu Barista roku 2010, která v osmnácti dostala diagnózu nepříjemného neurologického onemocnění. A několik následujících let ji pak tato nemoc zatěžovala život. Jak lze roztroušenou sklerózu zvládat pomocí výživy a životního stylu, ale také jak si např. připravit kávu doma a jak vůbec poznat tu kvalitní… To jsou jen některé z oblastí našeho téměř dvouhodinového povídání. Infografiku a další bonusy najdete na www.pickey.cz/margit V této epizodě probíráme: (1:52) - Výběr studia andragogiky a začátky v kavárně (7:48) - Období třetí kávové vlny (12:58) - Jak poznat dobrou kavárnu a kávu (17:09) - Kurzy přípravy kávy a jak na kávu doma (22:14) - Pražírna Doubleshot, co dělá a nabízí (27:55) - Bio a fairtrade značení kávy (31:13) - Káva a zdraví (36:19) - Robusta a Arabica, v čem je rozdíl (37:54) - Káva a mléko (39:04) - Roztroušená skleróza (diagnóza a léčba) (49:41) - Doporučené stravování a aktivity (co prospělo) (1:02:12) - Běžný denní jídelníček (hřešení, nápoje, restaurace) (1:16:05) - Podpora v práci i ze strany partnera (1:19:22) - Starost o zdraví mimo výživu (silový trénink) (1:31:13) - Řešení stresu a slabých chvilek (1:40:57) - Osobní inspirace (lidé, média, knihy, kultura aj.) (1:44:05) - Doporučení pro lidi s autoimunitním onemocnění / roztroušenou sklerózou (1:46:48) - Doporučení pro baristy

Hodnocení epizody

Další epizody