• Facebook
  • Instagram
Logo podcastu: Olinium

Olinium

Olga Ryparová

Chemie je láska! Rozhovory o vědě, studiu, práci a zajímavostech spojených s (bio)chemií. Autorka jsem já - Oli a varuji, pravděpodobně zjistíte, jak je chemie úžasná :)

Apple  

Hodnocení

Moje hodnocení:

Skóre podcastu:

93 %

Seznam epizod

  1. Logo epizody: 2.11 Jak je to s uzeným, jíst či nejíst?
    2.11 Jak je to s uzeným, jíst či nejíst?
    30. 3. 2023

    Dříve bylo uzení využívané hlavně pro konzervaci masa, tedy na prodloužení jeho trvanlivosti. Maso se v kouří tepelně opracuje, osuší se jeho povrch a tím je více chráněný před mikroorganismy. Ty potřebují pro svůj růst vodu. Navíc se na povrch navážou látky z kouře, které bakterie ničí. Více si již poslechněte... Příběh jsem sepsala a čtu já, Olga Ryparová, autorka projektu Olinium - youtube

  2. Logo epizody: 2.10 Proč je oxid uhelnatý jedovatý?
    2.10 Proč je oxid uhelnatý jedovatý?
    15. 3. 2023

    Oxid uhelnatý CO je bezbarvý plyn bez zápachu, který je i v extrémně malých množstvích toxický. Pozor, tento plyn se nedrží u země jako jeho o jeden kyslík bohatší bráška oxid uhličitý. Všechny organické látky na bázi uhlíku - dřevo, uhlí, plyn, benzín, ale i cokoliv živého, shoří v proudu kyslíku na své konečné oxidy. Více si již poslechněte... Příběh jsem sepsala a čtu já, Olga Ryparová, autorka

  3. Logo epizody: 2.9 Med do kojeneckého jídla nepatří
    2.9 Med do kojeneckého jídla nepatří
    15. 2. 2023

    Řeč bude o kojeneckém botulismu. Cože? Botulotoxin v medu? Na začátek chci zmínit, že se jedná o vzácnou záležitost. Více si již poslechněte... Příběh jsem sepsala a čtu já, Olga Ryparová, autorka projektu Olinium - youtube kanálu s výukovými videi o chemii a tomto podcastu o vědě. Podpořit mne můžete sledováním na sociálních sítích, nákupem dárků pro (bio)chemické nadšence nebo [...] na

  4. Logo epizody: 2.8 Třtinový vs. bílý cukr
    2.8 Třtinový vs. bílý cukr
    8. 2. 2023

    V obchodě máte na výběr z mnoha možností - řepný cukr krystal, moučka, krupice, nerafinovaný nebo třtinový cukr. Pokud nepočítáte každou korunu, tak automaticky sáhnete po těch, které mají hnědou barvu. Je to tím, že jsou zdravější? Tmavší krystaly jsou většinou v balení s názvem cukr třtinový. A jak to je dál? Poslechněte si to... Příběh jsem sepsala a čtu já, Olga Ryparová, autorka projektu

  5. Logo epizody: 2.7 Proč jsou rozinky a čokoláda toxické pro psy?
    2.7 Proč jsou rozinky a čokoláda toxické pro psy?
    18. 1. 2023

    Pro své mazlíčky byste udělali cokoliv a chcete jim dopřát to nejlepší. Tak jim dáte za odměnu kousek čokolády. Proč to ale není dobrý nápad? Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů. Jako většina rostlin, i kakaovník produkuje specifické látky alkaloidy. Nejzastoupenější je theobromin, ze kterého vzniká v bobech také malé množství kofeinu. Obě látky jsou chemicky podobné, jsou to deriváty purinu -