93 %
Dříve bylo uzení využívané hlavně pro konzervaci masa, tedy na prodloužení jeho trvanlivosti. Maso se v kouří tepelně opracuje, osuší se jeho povrch a tím je více chráněný před mikroorganismy. Ty potřebují pro svůj růst vodu. Navíc se na povrch navážou látky z kouře, které bakterie ničí. Více si již poslechněte... Příběh jsem sepsala a čtu já, Olga Ryparová, autorka projektu Olinium - youtube
Oxid uhelnatý CO je bezbarvý plyn bez zápachu, který je i v extrémně malých množstvích toxický. Pozor, tento plyn se nedrží u země jako jeho o jeden kyslík bohatší bráška oxid uhličitý. Všechny organické látky na bázi uhlíku - dřevo, uhlí, plyn, benzín, ale i cokoliv živého, shoří v proudu kyslíku na své konečné oxidy. Více si již poslechněte... Příběh jsem sepsala a čtu já, Olga Ryparová, autorka
Řeč bude o kojeneckém botulismu. Cože? Botulotoxin v medu? Na začátek chci zmínit, že se jedná o vzácnou záležitost. Více si již poslechněte... Příběh jsem sepsala a čtu já, Olga Ryparová, autorka projektu Olinium - youtube kanálu s výukovými videi o chemii a tomto podcastu o vědě. Podpořit mne můžete sledováním na sociálních sítích, nákupem dárků pro (bio)chemické nadšence nebo [...] na
V obchodě máte na výběr z mnoha možností - řepný cukr krystal, moučka, krupice, nerafinovaný nebo třtinový cukr. Pokud nepočítáte každou korunu, tak automaticky sáhnete po těch, které mají hnědou barvu. Je to tím, že jsou zdravější? Tmavší krystaly jsou většinou v balení s názvem cukr třtinový. A jak to je dál? Poslechněte si to... Příběh jsem sepsala a čtu já, Olga Ryparová, autorka projektu
Pro své mazlíčky byste udělali cokoliv a chcete jim dopřát to nejlepší. Tak jim dáte za odměnu kousek čokolády. Proč to ale není dobrý nápad? Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů. Jako většina rostlin, i kakaovník produkuje specifické látky alkaloidy. Nejzastoupenější je theobromin, ze kterého vzniká v bobech také malé množství kofeinu. Obě látky jsou chemicky podobné, jsou to deriváty purinu -