Zpět

Národní divadlo je slyšet

Ze světa podcastů

Matylda Hofschnaidrová

16. 2. 2021

S uzavřením divadel kvůli koronavirovým opatřením jich mnoho hledá nové způsoby, jak svou tvorbu přinést divákům i mimo jeviště. A výjimkou není ani Národní divadlo. To na začátku roku spustilo svůj podcastový kanál a uvedlo první z chystaných podcastů – K jádru věci.

Cílem podcastového kanálu Národního divadla je přiblížit první scénu jako místo, kde se stále něco děje i přes to, že je nyní nepřístupné divákům. Posluchač se tak tedy dostane přímo do centra dění a dozví se informace, které by mu při běžné návštěvě divadla unikly. Třeba o rituálech, které herci zažívají před představením.

K jádru věci – první podcast, který na svém kanále Národní divadlo představilo, přibližuje práci všech čtyř souborů Národního divadla. Činohra, Balet, Opera a Laterna magika v jednotlivých dílech, které trvají kolem půl hodin, představují vždy jednu ze svých inscenací od jejího zrodu až po derniéru. Sami herci, tanečníci dramaturgové a režiséři posluchači přibližují dění v zákulisí a celkový proces, který vedl až k samotné inscenaci. Například režisér Petr Knolle představuje proces, který vedl k inscenaci Zahrada pro Laternu magiku.

Kromě pořadu K jádru věci Národní divadlo chystá i měsíčník o novinkách na všech svých scénách nebo i speciály o jednotlivých divadelních souborech. Celý podcastový kanál Národního divadla vznikl ve spolupráci s produkční společností Storylab Audio, která se podílela například na podcastu České podsvětí.