Zpět

Podzimní poslech: 10 podcastů, které vám zpříjemní chladné večery a dovolí zpomalit

Ze světa podcastů

Šárka Möllerová

22. 10. 2024

Hledáte podcast, který vám zpříjemní chladné podzimní večery nebo vás zklidní po náročném dni? Připravili jsme pro vás výběr českých podcastů, které vás zavedou do světa napínavých krimi příběhů, dojemných vyprávění, inspirativních rozhovorů a relaxačních chvil. Ať už chcete zpomalit a odpočinout si, nebo naopak hledáte novou dávku motivace, v tomto seznamu si každý najde to své.

True crime

Fascinují vás kriminální příběhy? Tyhle podcasty vás vtáhnou do napínavého světa, ideálního pro chladné podzimní večery!

KRIMI PŘÍBĚHY

Češi jsou velcí fanoušci true crime podcastů, proto jsme se jim rozhodli věnovat i v tomto článku. Tenhle možná znáte jako Youtube kanál, ale věděli jste, že funguje i ve fomě podcastu? Myšlení vrahů autorku fascinuje. Proč jsou schopni tak ohavných činů? Autorka se detailně zaměřuje nejen na činy vrahů, ale také na jejich psychologii. Nás rozhodně zaujal díl Čech 2x prodal Eiffelovku: Geniální podvodník Viktor Lustig.

Sestry chaosu

Sestry Chaosu je nový podcast zaměřený na krimi, záhady a konspirační teorie. Každý týden vás vezme do temného světa krimi případů, podivných událostí a šokujících teorií, které vám nedají spát. Tajemství čekají na odhalení! Troufnete si vstoupit do světa chaosu? Zkuste jejich nejnovější epizodu Brabantští vrazi: Nevyřešený teror v Belgii

Příběhy

Podzim je ideální čas ponořit se do příběhů, které vás úplně pohltí. Tyhle podcasty vás vezmou na emoční jízdu plnou melancholie, humoru a hlubokých myšlenek:

Smutný podzim

Máme pro vás starší audio povídku, z které přebíhá mráz po zádech. "Tam někde v lesích něco číhá. Netušil ale, že větší zlo může číhat i v domech. A já o něm píšu knihu. O tom, jestli to všechno zvládne, a jestli mu zůstane zdravý rozum." Doporučujeme začít Prologem.

Viola píše. Povídky.

Pokračujeme dalším starším klenotem mezi povídkami od české autorky, která si říká Viola. Povídky pro vás namlouvá níže položeným ženským hlasem. Viola.píše je elegance, tradice, vášeň a slovo. Příběhy jsou staré více než dva roky, ale pořád dobré. Nás zaujala krimi povídka Udělejte si pohodlí!

Vztahy a láska

Jestli toužíte po troše romantiky nebo se jen snažíte pochopit, jak druhé pohlaví funguje, tyhle podcasty o vztazích vám zaručeně sednou.

Láska hory přenáší

Největší sonda do partnerských vztahů! Příběhy známých i neznámých dvojic, které věří na lásku a zažily velkou krizi. Mohly to vzdát, ale našly sílu společně pokračovat. Mnohdy musely bojovat se závislostí, nemocí, odcizením, nevěrou nebo finančními problémy. Poslechněte si, proč to nevzdaly a jaký je jejich příběh. Začněte tímto, zatím jediným dílem: Proč to nevzdali? Moderátorka Lucie Křížková a jachtař David Křížek o lásce i pobytu ve vězení.

Chill Out Podcast

Katka, známá jako Svět podle Katky a Tom (Kvappa) mají partnerský podcast. Na kontě už mají skoro 90 epizod na nejrůznější témata. Co nebo kdo si má dát tento týden "chill out"? Zkuste epizodu Mazlení, nebo sex?

Inspirace a rozvoj

Hledáte motivaci a inspiraci pro osobní rozvoj? Tyhle podcasty vás nakopnou na cestu ke zlepšení a vnitřní harmonii.

Věci

Máme pro vás úplně nový podcast. Podcast věci je o zvídavosti, hledání odpovědí a objevování světa skrze rozhovory s lidmi, kteří mají co říct. Skrze jejich zkušenosti, ale i jejich osobní příběhy, které nás přiblíží k pochopení světa jejich očima. "Ve světě odborníků přichází podcast, kde se já, věčný student školy života, snažím odhodlaně pochopit vše, co je kolem nás – od vědy po filozofii. Říká se, že kdo věci opravdu chápe, zvládne je vysvětlit i dítěti. Já budu to dítě." Poslechněte si první a zatím jediný díl s Filipem Dřímalkou o AI.

Příběhy československých značek

Máme pro vás už starší podcast o značkách, které se zapsaly do naší historie. Tady najdete inspirace spoustu. Nás zaujal díl o záchraně značky Botas.

Pro zpomalení

A pokud potřebujete zpomalit a najít klid, tyhle podcasty vám nabídnou prostor pro uvolnění a chvíli rozjímání.

Zastavení s terapeutkou

Psycholožka a terapeutka tvořící podcasty o osobním rozvoji a terapeutických tématech. Pokud vás zajímají informace o tom proč se lidé chovají určitým způsobem, nebo se snažíte pochopit sami sebe, tak vás podcast zastavení s terapeutkou rozhodně zaujme. Teď se rozhodně hodí epizoda O podzimním útlumu a potřebách.

Život v harmonii

V podcastu Život v Harmonii autoři hovoří o tom, jak být v životě co nejvíce spokojení a rozebírají jednotlivá témata pomocí knih. Epizody jsou zařazeny do jednotlivých oblastí života, aby šlo lépe najít to, co člověk potřebuje. Moc se nám líbí téma epizody Základní kameny osobního rozvoje – SEBEPOZNÁNÍ A CESTA K VĚDOMÉMU ŽIVOTU (Inspirace témat z knihy Najděte si svého marťana, Marek Herman).

Bonus

Ná závěr pro vás máme bonusový podcast, který je ale opravdu krátký, za to vás ale pohladí na duši. Příběhy z lesa ( s poučením na závěr ) obsahuje různé příběhy zvířátek, které pohladí na duši.