Zpět

Podcast Hladový Kašpárek aneb hladový kašpárek netluče špačky, zlínští divadelníci v čase pandemie

Ze světa podcastů

Kryštof Kalhous

7. 12. 2020

  • Hladový Kašpárek: Podcast zlínských divadelníků o životě, divadle, Zlíně a vůbec.
  • Délka zhruba 25 minut
  • Vychází každý den v 7:00
  • Vychází od 3.11. 2020
  • Instagram, Facebook

Zavřeli vám divadlo? Chybí vám v současné době kultura? Nebo si jen chcete trochu zvednout náladu? Pak můžete vyzkoušet podcast Hladový Kašpárek Městského divadla Zlín, ten příchází s originálním řešením tohoto problému a má vám v době pandemie ”formou krátkých relací zpříjemnit čas a přínést nové informace”.

Pořad začal vznikat ve chvíli, kdy dostala divadla kvůli druhému lockdownu stopku a kolegové z toho zlínského se navzdory ztíženým podmínkám rozhodli dál tvořit a hledat si k lidem jinou cestu. Vznikl tak pořad Hladový Kašpárek, jehož jméno vychází jednak z názvu podzemního zlínského divadelního klubu a také je takovým kašpárkovským šklebem na představu pana prezidenta o spojení hladu umělce s kvalitou jeho práce.

Podcast se skládá ze sedmi rubrik, z nichž každá je na jeden den v týdnu. V pondělí je tak k poslechu rozhlasová hra na pokračování, v průběhu týdne pak následují rozhovory, herecké improvizace a prostor je věnován i studentům dramatického oboru zlínské ZUŠ, celý týden je poté zakončen nedělním fejetonem v podání osobnosti, která má co říct.

Herci většinou podcast nahrávají z domu. Výjimkou jsou audiodramata, ty se natáčí přímo v divadle. Divadelníci se za přísných hygienických podmínek musejí střídat a výsledná nahrávka tak složitě vzniká v postprodukci. Městské divadlo Zlín má však s takto složitou prací zkušenosti již z lockdownového mezidobí, kdy nahrávalo hru Uražení. Bělo/R/usko současného běloruského autora Andreje Kurejčika.

Hladový Kašpárek je tedy především o divadle a o možnostech tvorby v současných nepříznivých podmínkách. Je to samozřejmě i experiment s formou, tvořený celým zlínským divadlem. Zkouší nové možnosti a snaží se o kontakt se svým divákem/posluchačem. Jedná se také o druh občanské iniciativy. Zatímco na jaře totiž zlínští divadelníci šili v kostýmových dílnách roušky, nyní (když už je roušek dost) vytváří podcast, který má posluchače pozvednout na duchu.

V budoucnu se tak posluchači podcastu mohou těšit například na hru Velký mág od Viktora Dyka, sérii adventních fejetonů,nebo třeba rozhovor s hercem Jaroslavem Pleslem.

Hladový Kašpárek Městského divadla Zlín je u nás svým záběrem a frekvencí zatím mezi podcasty divadel unikát. Vychází každý den od 3.11. vždy v 7:00 s délkou většinou okolo 25 minut.