Zpět

Většinu podcastů poslouchají Češi zadarmo, skoro desetina si nějaký předplácí

Ze světa podcastů

Šárka Möllerová

21. 5. 2024

Máme tady další výzkum, který je zaměřen na české posluchače podcastů. Z něho vychází, že většina Čechů poslouchá podcasty zadarmo, většinou poslouchají 1 - 2 podcasty a jsou ve věku od 15 do 34 let. Po výzkumech Českého rozhlasu a zveřejněných statistikách Forendors si nechal vypracovat statistiky také web Mediaguru od společnosti ResSolution Group. Co nového se o chování posluchačů dozvídáme?

Kdo za podcasty platí nejčastěji?

Až 90,9 procent českých posluchačů podcastů vybírá ty, které jsou zadarmo. 8,7 procent k nim poslouchá ještě placené podcasty. Skoro nikdo z dotázaných neposlouchá jen placené podcasty, je to asi půl procenta posluchačů. Nejvíce za podcasty platí mladí lidé ve věku od 15 do 34 let, asi 12 % z nich.

Podle statistik od Forendors vyplývá, že komunita je pro placený podcast základ úspěchu. To potvrzují i jejich data, protože si Češi předplácí většinou jen jednoho svého oblíbence, který je na předplatitelskou platformu nasměroval. Asi jen 5 procent uživatel předplácí dva podcasty současně. Zajímavé je, že toto předplácení u většiny lidí není jen na měsíc, kdy si stihnou poslechnout všechny epizody. Podporovatelé totiž přeplácí obsah průměrně na 10 měsíců.

Nejvíc předplatných se kupuje v prosinci, protože se je Češi naučili dávat svým blízkým pod stromeček. Po vypršení předplatného ale většina lidí pokračuje a obsah si platí dál. To jen potvrzuje to, že lidé jsou rádi součástí komunit a za kvalitní obsah se nebojí platit.

Mladí poslouchají nejvíc

Mezi nejvěrnější posluchače patří taky mladší ročníky ve věku od 15 do 34 let. Alespoň jednou týdně nějaký podcast poslechne 43 % z nich, s věkem ubývají i posluchači podcastu, proto je starších 54 let, kteří takto odpověděli, jen 16 procent.

Z průzkumu také vyplává, že více poslouchají podcasty lidé z větších měst. Alespoň jednou týdně je poslouchá 40 % dotázaných. Na vesnici poslouchá týdně podcasty 25 % dotázaných, v malých a středních městech 23 % respondentů. Jen asi 8 procent posluchačů poslouchá podcasty denně. Zajímavé je, že 28 procent respondentů neposlouchá podcasty vůbec, asi čtvrtina z nich pak méně často než jednou za měsíc.

Kolik podcastů posloucháme?

Víc než polovina poslouchá jen 1 - 2 podcasty. (57 %). Asi třetina respondentů pak poslouchá 3 - 5 podcastů od různých tvůrců (36 %). Platí, že čím je člověk starší, tím méně poslouchá podcastů.

Více než dva podcasty poslouchají spíš lidi ve velkých městech, asi 50 procent. Ti, kteří žijí na vesnicích pak propadnou poslechu více než dvou podcastu asi ve 39 procentech případů.

Část lidí, asi 65 procent, si vybírá k poslechu jen ty epizody, které je něčím zaujmou. Hostem, tématem nebo něčím jiným. Asi jen 19 procent je natolik věrných svému podcasterovi, že od něj poslouchá všechny epizody.

Kde, na čem, při čem a jak dlouho?

Více než polovina pak poslouchá podcasty online přes nějakou aplikaci.(62 %) Skoro polovina pak online přes web a asi 6 procent si podcasty stahuje.

I tenhle výzkum ukazuje, že skoro polovina poslouchá podcasty doma při relaxování nebo před spaním. Asi 40 procent pak při domácích činnostech a další velká část při cestování v MHD nebo autě.

Co se týče délky podcastů, preference se liší s věkem. Opět ale vítězí délka mezi 16 až 30 minutami, což ukazuje i předchozí průzkum pro Český rozhlas, kde uvádí, že ideální délka je mezi 21 až 30 minutami. O něco méně posluchačů (28 %) má radši kratší epizody, které mají do 15 minut. Ještě míň respondentů preferuje epizody dlouhé 31–45 minut (19 %). Delší epizody (tedy 46 minut–1 hodina) jsou oblíbené asi u jedné desetiny respondentů. Zajímavé je, že čím jsou posluchači starší, tím kratší podcasty preferují, většinou do 15 minut.

A v jakou denní dobu nejčastěji posloucháme podcasty? Co od tvůrců očekáváme nebo kolik času věnujeme podcastům týdně? To se můžete podívat v tohle starším článku z výzkumu pro ČRo.

Zdroj MEDIAGURU