Zpět

Zlepšete svou angličtinu: Vzdělávací podcasty pro začátečníky i pokročilé

Ze světa podcastů

Šárka Möllerová

26. 3. 2024

Podcasty jsou skvělý způsob, jak se učit anglicky. Existuje tolik zajímavých podcastů, které vás mohou bavit a zároveň vám pomáhat zdokonalovat angličtinu, ať už jste začátečník nebo pokročilý. Nejenže vás podněcují k učení, ale také vám pomáhají s výslovností, slovní zásobou a porozuměním různým variantám angličtiny. Poslouchání podcastů je totiž nejen efektivní, ale i zábavný způsob, jak se zdokonalovat v cizím jazyce. Podívejme se spolu na sérii podcastů, které vám efektivně pomůžou zlepšit vaši angličtinu. TaK zapněte sluchátka a pusťte se do toho!

Podcasty v češtině

Broňa Cast

Podcast nadšeného učitele angličtiny z Brna, který se proslavil na svém YouTube kanále. Pokud třeba ještě nejste tolik pokročilí v angličtině, Broňa je pro vás ideální, protože všechno vysvětluje česky. Epizody mají kolem 25 minut. Témata, která by vás neměla minout jsou: „Super časté chyby v angličtině“, O čem vám učitelé angličtiny lhali, nebo 8 tipů lidí, kteří se nikdy anglicky nenaučí, ale i epizody pro nejpokročilejší.

Výuka AJ online

V tomto podcastu získáte důležité znalosti v rozličných tématech. Podcast je taky v češtině a poradí vám v tom, jak se anglicky vůbec učit (jako samouk). Některé epizody podcastu jsou zaměřeny na gramatiku, jiné na tipy a triky, jak se posunout. Některé epizody a rozhovory jsou v angličtině kvůli procvičení poslechu. Jestli se chystáte do zahraničí, tak určitě poslechňete epizodu 50+ slovíček a frází na LETIŠTĚ .

Kubova English

Kuba má hodně osobitý styl a vysvětluje různé anglické špeky. Takže jestli se chcete anglicky učit trochu jinak a brát to se špetkou humoru a lehkosti, tak je tento podcast přesně pro vás. Jednotlivé epizody mají kolem 20 minut. Díly, které stojí za poslech jsou: 7 frází, který z tebe udělají frajera, předpřítomný čas pěkně v klidu nebo SAY TELL TALK SPEAK - ROZDÍLY MEZI SLOVESY

Angličtina jinak - sedmá lekce

Sedmá lekce je vzdělávací podcast, který Vám vysvětlí základy angličtiny jednoduchou a srozumitelnou formou. Tento podcast je vhodný i pro pokročilé či velmi zkušené studenty, kteří mohou získat cenné informace ohledně používání jazyka a dozvědět se proč se některé výrazy používají jedním způsobem a ne jiným. Každopádně - pokud jste v autě, na cestě do práce, doma nebo ve škole - cílem tohoto podcastu je přiblížit Vám krásy, základy i logiku angličtiny tak, aby jste se nebáli mluvit. Doporučujeme lekci na procvičování budoucího času nebo ty o slovní zásobě.

Anglicky s Kudrnatou holkou

Podcast pro všechny, které už nebaví být v angličtině “věčně středně pokročilí”. Zdokonalte svou angličtinu poslechem rozhovorů s rodilými mluvčími z celého anglicky mluvícího světa. Každou druhou středu vychází nová epizoda. Epizody nového podcastu jsou zaměřeny na různé oblasti jako jsou Los Angeles, Pop culture nebo Tea.

Anglický akcelerátor učení

Tenhle podcast je také spíš pro pokročilé. Tisíce anglických frází spolu s českými překlady prezentované přímo vašemu mozku: od praktických přes filozofické až po flirtování. Jen fráze, žádná výplň! Tento podcast je dokonalým doplňkem pro vaše současné studium jazyků, ať už používáte aplikaci jako DuoLingo nebo jste zapsáni do kurzu angličtiny. Epizody se také týkají různých oblastí jako jsou Naše krásná planeta nebo Nakupování oblečení.

Podcasty v angličtině

The English We Speak

Podcast z dílny rádia BBC, který zábavnou a srozumitelnou formou vysvětluje běžné anglické výrazy a idiomy. Je určen pro středně pokročilé až pokročilé studenty. Podcast má jenom tři minuty, ovšem i za tu dobu se něco naučíte.

Happy English Podcast

Další krátký podcast, jehož epizody mají kolem pěti minut. Za tu dobu vám vysvětlí gramatiku, nová slovíčka nebo používání správných frází.

Speak English Now Podcast

Tenhle podcast vám přinese 15 minut anglické gramatiky. Na začátku většinou slyšíte nějaký rozhovor, na kterém je potom vysvětlená gramatika. Na konci vás čekají otázky a procvičování.

Určitě doporučujeme další krátké podcasty 6 Minutes English, 6 Minute Grammar, 6 Minute Vocabulary, kdy se během 6 minut probere buď gramatika, slovíčka nebo používání angličitny celkově. Stačí si vybrat pro vás důležitý podcast nebo je poslouchat všechny a procvičovat tak víc věcí.

Pak tu máme pár těžších podcastů. Které jsou za nás ale velmi zajímavé a stojí za poslech.

This American Life

V tomto podcastu jsou nám prezentovány příběhy o životech běžných Američanů. Epizody jsou velmi pěkně zpracované a k dispozici je i transkript.

Czechia in 30 Minutes

Anglický podcast o událostech v Česku. Produkuje Radio Prague International. Podcast si lze vyslechnout přes podcastovou aplikaci (Apple podcasts, Google Podcasts, Spotify).

Pasivní poslouchání podcastů

Vzdělávat se anglicky nemusíme jen aktivně. Můžeme taky dostávat do uší angličtinu pasivně a tím se v ní zlepšovat, i když to je spíš jen vedlejší efekt. Pasivním posloucháním myslím situace, kdy si pustím do uší podcast v angličtině v oblasti, které mě zajímá. Například historie, sport, nebo marketing. Nemusíme rozumět všem slovům, něco si domyslím, gramatika se tady vůbec neřeší. Pro tyto potřeby bysme doporučili například **zpravodajské podcasty velkých mediálních domů **jako jsou CNN podcast nebo The Daily nebo The Global News.

Jestli vás zajímají seberozvojové podcasty, určitě zkuste TED Talks daily. Podcast pokrývá širokou škálu zajímavých témat (věda, psychologie, jazyky atd.) a jedna epizoda trvá přibližně 10-15 minut. Jestli chcete poslouchat nejznámější světové podcasty, tak zkuste The Joe Rogan Experience, The Tim Ferriss Show nebo The Diary of a CEO.