
TUKY #2 | Kouřový bod. Přebytek omega 6 ve stravě. Jaký olej na smažení?
TUKY #2 | Kouřový bod. Přebytek omega 6 ve stravě. Jaký olej na smažení?
před 3 lety
50 min
Popis epizody
Petr Havlíček a Jirka Vacek v pokračování na téma tuky. Měli bychom nahrazovat živočišné tuky rostlinnými? Liší se příjem tuků u dětí?
0:00 Úvod
1:15 Má smysl řešit kouřový bod?
6:00 Co je lepší řepka nebo slunečnice? Který olej je nejlepší na smažení?
13:10 Živočišné tuky. Rychta za smažení na přepuštěném másle.
15:00 Kardiovaskulární nemoci a omega 6 mastné kyseliny.
18:30 Jsou vůbec ještě nutné ryby v nich Omega 3 moc není? V čem jsou ryby prospěšné pokud právě vyjmeme ty omega 3 tuky?
20:40 Jsou i české ryby zdrojem omega 3 mastných kyselin?
22:20 Pokud budu konzumovat maso, mléko či vejce od zvířat s přirozenou potravou a dostatkem pohybu, dostanu více a lepší omega3 než od levného omega3 suplementu? Všude se říká že omega3 jsou jen v rybách, to je nesmysl ne?
24:15 Jak poznám jestli mám v těle dostatek omega 3?
26:54 Doplněk stravy omega 3 bez polyfenolů jsou prý vyhozené peníze, protože v žaludku oxidují a nedají tělu nic. Jako zdroj polyfenolů se dodává prý olivový olej. Znamená to, že "oxidaci" Omega 3 zabráníme i tím, že je budete užívat s olivovým olejem? Jaké Omega 3 byste doporučili?
28:00 Měli bychom nahrazovat živočišné tuky a potraviny rostlinnými? (rostlinné pomazánky i kupované)
30:00 Ořechy a semínka jako zdroje prospěšných tuků. Jsou ořechy a krémy z nich vhodné jako svačina?
33:30 Co je lepší do pečení do těsta. Olej nebo máslo?
35:50 Měli by děti jíst více živočišných nebo rostlinných tuků? Liší se příjem tuků u dětí?
39:30 Vliv vysokého příjmu tuku na žlučník.
40:20 Je pravda, že by se nasycené tuky neměly konzumovat na denní bázi?
41:20 Je pravda, že jezení větší množství ořechů je karcinogenní nejen kvůli tuku, ale i plísním?
42:15 Když jedu stravování 80/20 mám hledět na to, aby nasycené tvořili max. 1/3 celkového příjmu tuků?
44:30 Cholesterol a příjem nasycených tuků? Je v pořádku jíst máslo nebo není? Živočišné tuky prý snižují „dobrý“ cholesterol a prudce zvyšují „zlý“ a to již za poměrně krátkou dobu. Údajně stačí cca týden-dva jíst denně 10 g másla nebo plnotučný aby se snížila hladina „hodného“ cholesterolu o 1/3.
47:00 Závěr + pouštíme prémium členství
Hodnocení epizody
Další epizody
Odkazy
Web podcastuwww.fitness007.cz
https://ceskepodcasty.cz/epizoda/111335