
#002 O výživě ve výuce i v životě s MUDr. Bc. Matejem Kohutiarem, Ph.D.
#002 O výživě ve výuce i v životě s MUDr. Bc. Matejem Kohutiarem, Ph.D.
před 4 lety
128 min
Jak k výživě přistupují mladí medici? Matej Kohutiar, lékař zaměřený na chemii potravin, vytvořil na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy předmět věnovaný právě výživě. Se studenty dnes mluví o dopadech civilizačních chorob, složení potravin, i jak s pacienty a lidmi obecně pracovat. „Je to o tom, jaké máme možnosti ovlivnit své zdraví nejen z pohledu výživy, ale i pohybu,“ říká Matej na úvod podcastu, kde jsme probrali konkrétní výživová doporučení, přístup ke stravování pro sportovce, stejně jako některá kontroverzní témata a mýty kolující kolem cholesterolu, masa nebo vejcí.
Infografiku a další bonusy najdete na www.pickey.cz/margit
V této epizodě probíráme:
(1:47) - Matejova cesta k medicíně
(5:04) - Jak vznikl předmět zaměřený na výživu
(16:36) - Výživové zdroje pro mediky
(20:00) - Představení publikace: Klasifikace potravin podle stupně zpracování a vliv na zdraví
(23:44) - Výživa v prevenci civilizačních chorob
(35:58) - Výživa a zánět (nemoci srdce a cév, metabolický syndrom)
(42:54) - Bílkoviny a proteiny (kolik by měl zdravý člověk jíst + rizika nadbytku)
(59:32) - Cholesterol, vejce a maso
(1:07:36) - Umělá sladidla
(1:18:04) - Matejova výživová doporučení a přístup ke stravování
(1:37:11) - Výživové směry
(1:43:23) - Postoj k suplementaci (terapeutická a pro sportovce)
(2:01:59) - Zásadní krevní parametry
Odkazy
Web podcastupodcasters.spotify.com
https://ceskepodcasty.cz/epizoda/208489
Přihlašte se k newsletteruLadíme české podcasty do dokonalosti. Buďte u toho s námi!