#002 O výživě ve výuce i v životě s MUDr. Bc. Matejem Kohutiarem, Ph.D.

#002 O výživě ve výuce i v životě s MUDr. Bc. Matejem Kohutiarem, Ph.D.

před 4 lety

128 min


Jak k výživě přistupují mladí medici? Matej Kohutiar, lékař zaměřený na chemii potravin, vytvořil na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy předmět věnovaný právě výživě. Se studenty dnes mluví o dopadech civilizačních chorob, složení potravin, i jak s pacienty a lidmi obecně pracovat. „Je to o tom, jaké máme možnosti ovlivnit své zdraví nejen z pohledu výživy, ale i pohybu,“ říká Matej na úvod podcastu, kde jsme probrali konkrétní výživová doporučení, přístup ke stravování pro sportovce, stejně jako některá kontroverzní témata a mýty kolující kolem cholesterolu, masa nebo vejcí. Infografiku a další bonusy najdete na www.pickey.cz/margit V této epizodě probíráme: (1:47) - Matejova cesta k medicíně (5:04) - Jak vznikl předmět zaměřený na výživu (16:36) - Výživové zdroje pro mediky (20:00) - Představení publikace: Klasifikace potravin podle stupně zpracování a vliv na zdraví (23:44) - Výživa v prevenci civilizačních chorob (35:58) - Výživa a zánět (nemoci srdce a cév, metabolický syndrom) (42:54) - Bílkoviny a proteiny (kolik by měl zdravý člověk jíst + rizika nadbytku) (59:32) - Cholesterol, vejce a maso (1:07:36) - Umělá sladidla (1:18:04) - Matejova výživová doporučení a přístup ke stravování (1:37:11) - Výživové směry (1:43:23) - Postoj k suplementaci (terapeutická a pro sportovce) (2:01:59) - Zásadní krevní parametry

Přihlašte se k newsletteruLadíme české podcasty do dokonalosti. Buďte u toho s námi!
Odesláním souhlasíte, aby vám ČESKÉ PODCASTY zasílaly pravidelné e-mailové newslettery o novinkách. Tento souhlas udělujete na dobu neurčitou s tím, že jej můžete kdykoliv bezplatně odvolat prostřednictvím tlačítka v každém newsletteru.
O tom, jak s vašimi osobními údaji (tj. e-mailem) nakládáme, si můžete přečíst na stránce zásady ochrany osobních údajů.
© 2025 České Podcasty