
Vaření ze základních surovin je to nezdravější, říká Tomáš Popp
Vaření ze základních surovin je to nezdravější, říká Tomáš Popp
před 3 lety
16 min
„Pokud vcházíte do restaurace a první, co cítíte, je olej, tak to je restaurace, kde já se otáčím a jdu pryč,“ říká v podcastu ZdraveZpravy.cz manažer Asociace kuchařů a cukrářů ČR [AKC ČR] Tomáš Popp.
A říká i v něm to, jak si v Česku vybrat restauraci, aby to strávníka nestálo zdraví. Zdravé stravování, respektive vaření definuje jako vaření, při němž kuchař používá co nejméně předem zpracovaných surovin. Tedy minimum takzvaných pohotových surovin [ konvenience] a naopak co nejvíce základních surovin. A ideálně takových, které jsou čerstvé a v čase. Například nestavět v únoru jídelníček na rajčatech a jahodách.
„To znamená, že když vaříte například nějakou omáčku, tak ji vaříte od základu. To je zeleninový základ, smetana, nezahušťuje moukou, ale jenom tou zeleninou. A potom si myslím, že ten pokrm je zdravý,“ říká v podcastu ZdraveZpravy.cz Tomáš Popp, který je sám kuchař a je i člen Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR.
AKC ČR aktuálně spolupracuje s agenturou CzechTourism na projektu Czech Specials, který mapuje ty restaurace a cukrárny v Česku, které vaří kvalitně a tak i zdravě. Tomáš Popp říká, že klasická česká kuchyně se může mnohým zdát těžká, ale není to tak úplně pravda. Například ve srovnání s francouzskou kuchyní.
„To proto, že Francouzi používají tuny másla a smetany. Takže jde hlavně o tu míru a kvalitu a tu my definujeme tak, že se vaří ze základních suroviny a podle tradičních receptů,“ vysvětluje.
Podle něj se za posledních deset let nabídka českých restaurace z hlediska kvalitního a zdravého stravování výrazně zlepšila. Restaurace nabízejí mnohem více jednodušších pokrmů i více druhů salátů.
„Dříve, když jste si chtěl dát nějaký kvalitní salát, tak to byl většinou šopský salát. A tím to končilo. Dnes jsme úplně jinde,“ upřesňuje.
Podle Tomáše Poppa přístup ke zdravému vaření spočívá i ve výběru surovin. Apeluje na kuchaře, aby vařili z biopotravin a brali je od kvalitních regionálních dodavatelů.
Jsem velký propagátor biopotravin, říká Tomáš Popp
V podcastu ZdraveZpravy.cz se Tomáš Popp vyjadřuje i k tomu, proč české restaurace tak často nabízejí zejména jenom smažená jídla.
„Češi smažené jídlo milují. Podobné je to i v Německu nebo v Rakousku. Zatímco my tu máme smažené sýry, tam se jedí smažené řízky. Jedete do Bavorska, tam se zase cpou sekanou v housce,“ vysvětluje.
Také ale i dodává, že dnes si ty restaurace, které to myslí se svým podnikáním vážně, nevystačí jen se smaženými jídly.
„To mohou provozovat tak někde v kempu u Máchova jezera,“ tvrdí.
A právě kempy a turistická místa jsou z hlediska zdravého stravování v Česku podle něj až příliš často kamenem úrazu.
„Není to jenom kvalitou oleje, ale problém může být i s hygienou. Důvod je, že nefungují celoročně. Také tam většinou nemají... Více na ZdraveZpravy.cz již zítra [6.8. 2022]!
Odkazy
Web podcastupodcasters.spotify.com
https://ceskepodcasty.cz/epizoda/33567
Přihlašte se k newsletteruLadíme české podcasty do dokonalosti. Buďte u toho s námi!