Hrnčířství

Hrnčířství

před 7 měsíci

1 min


Původ názvu „keramika“ pochází patrně ze starého sanskrtského výrazu pro „pálit“ a příbuzný řecký název znamenal „pálená látka“. Hrnčina je keramické zboží, které se pálí asi na 900 stupních Celsia. Z dochovaných materiálů od starší doby hradištní je možno soudit, že vývoj keramiky v českých zemích začal s příchodem Slovanů. Jejich původní keramika vycházela v podstatě ze dvou základních typů: z vysokého, v horní části vyklenutého hrnce a z ploché misky se slabě zdviženým, hrubě zaobleným okrajem. Od poloviny 10. století se keramika vyráběla již téměř výhradně na hrnčířském kruhu, kde nádoba vznikala skládáním a obtáčením do potřebného tvaru a tloušťky stěn. Do poloviny 15. století se vyráběla keramika nepolévaná, později bylo na polevy využíváno galenitu a cíničitých směsí. Obecně se ale nádobí polévalo později než kachlíky a dlaždice. www.cojeco.cz

Přihlašte se k newsletteruLadíme české podcasty do dokonalosti. Buďte u toho s námi!
Odesláním souhlasíte, aby vám ČESKÉ PODCASTY zasílaly pravidelné e-mailové newslettery o novinkách. Tento souhlas udělujete na dobu neurčitou s tím, že jej můžete kdykoliv bezplatně odvolat prostřednictvím tlačítka v každém newsletteru.
O tom, jak s vašimi osobními údaji (tj. e-mailem) nakládáme, si můžete přečíst na stránce zásady ochrany osobních údajů.
© 2025 České Podcasty