Zpět

6 tipů, jak tvořit lepší rozhovorové podcasty

Pro tvůrce

Šárka Möllerová

19. 10. 2023

Je váš podcast postaven na rozhovorech? Pravděpodobně jste si položili otázku, jak ho ještě vylepšit. Může se zdát, že v rozhovorovém formátu časem není moc co zlepšovat. Je to hlavně o zvolení správného hosta a přípravě kvalitní rešerše, z které se udělají zajímavé otázky. Vylepšovat také může nakupováním různé moderní techniky. Ale co když už tohle všechno děláte a nevíte v čem váš podcast ještě posunout? Přesně pro vás je tu těchto 6 tipů.

1. Studujte komunikační dovednosti, poslouchejte sebe i konkurenci

Rozhovorový podcast je především o komunikaci. Proto se můžete zaměřit na její zlepšování. K tomu vám mohou pomoci různé kurzy nebo workshopy zaměřené na komunikační dovednosti. V nich se naučíte různé lifehacky pro lepší naslouchání, správné kladení a řazení otázek nebo třeba spoustu užitečných informací o vedení rozhovoru.

A jestli se vám teď nechce platit za kurzy, tak se můžete zlepšovat i zadarmo z pohodlí vašeho domova. Třeba tím, že budete poslouchat svoje starší epizody. V nich se zaměřte hlavně na sebe. Můžete třeba zlepšit tempo rozhovoru? Nejste moc hlasití a zbytečně energičtí? Mluvíte naopak příliš potichu a působíte vystrašeně? Na tom všem se dá zapracovat! Bez objevování svých vlastních chyb je jen těžko napravíte.

Poslouchejte i jiné podcasty. Zejména ty, které jsou známé pro kvalitní vedení rozhovorů. Pozorujte, jak moderátoři reagují na hosty, kladou otázky a čím udržují pozornost posluchačů. Jak to dělají? Co dělají jinak než vy? A proč jsou tak úspěšní? Inspirujte se!

2. Získávejte zpětnou vazbu, i od kolegů

Kromě své vlastní zpětné vazby můžete požádat ostatní lidi o hodnocení.

Kdo jiný by vás mohl ohodnotit líp než vaši posluchači. Požádejte je, aby vám dali vědět, co se jim líbí a co by chtěli zlepšit. Dobrou platformou pro feedback je stránka ceskepodcasty.cz. Tady můžete získat zpětnou vazbu jak na jednotlivé epizody, tak na celý podcast. Je to tedy skvělý způsob jak se zlepšovat a zároveň dostávat váš podcast více do povědomí posluchačů.

Kromě posluchačů můžete také říct nebo napsat kolegům či zkušeným podcastovým moderátorům. Ti vám mohou předat své nasbírané zkušenosti. Cizí perspektiva vám může poskytnout nové nápady a způsoby, jak zlepšit vaše rozhovory.

3. Různorodost a zajímavost hostů

Myslete na to, že host by měl být skutečně zajímavý nejen pro váš podcast, ale hlavně pro vás samotné. Nedělejte rozhovory s lidmi, kteří jsou slavní nebo něčím významní, pokud vás jejich příběh vůbec nezajímá. Vaše otázky by pak mohly působit strojeně a z rozhovoru by se posluchač nemusel dozvědět nic nového.

Důležitá je také pestrost hostů. Zvažte, zda by bylo vhodné pozvat hosty s různými pozadími, zkušenostmi a názory. Různorodí hosté mohou přinést zajímavé perspektivy a oživit vaše rozhovory. Vyhnete se pak také případným negativním komentářům ohledně nadržování jedné skupině lidí.

4. Nacvičování nepříjemných situací

Další tip je opravdu zajímavý. Jestli chcete předejít nepříjemným situacím a vědět, že si vždy dokážete poradit, můžete takové chvilky před mikrofonem tvořit uměle. Zkuste vědomě tvořit situace, ve kterých budou hosté konfrontováni s náročnými nebo konfliktními otázkami. Toto vám umožní zlepšit dovednost řešení konfliktů a udržet rozhovor na správné cestě. Ale nic nepřehánějte, abyste hosty nevyplašili a neměli pověst zlého moderátora.

5. Aktivní naslouchání

Jste myšlenkami někde jinde? Nevíte, co vám vlastně host říká? Musíte se naučit aktivně naslouchat.

Při rozhovoru se soustřeďte na slova hosta. Neplánujte příliš dopředu další otázku během toho, co host říká. Aktivně naslouchejte a snažte se si představovat to, co říká. Tím budete schopni formulovat přirozenější reakce.

6. Plynulost rozhovoru a žádná výplňová slova

Rozhovor se dobře poslouchá, když přirozeně plyne. Proto se snažte minimalizovat přerušení, nesouvisející rozhovory a dlouhé pauzy.

Vyvarujte se také zbytečnému používání tzv. výplňových slov. I zkušení moderátoři podcastů občas používají slovní výplně. Rozhovoru nesvědčí, když se často používají slova “prostě,” "jako" a "víš." Dejte si pozor, abyste kromě slov často nedělali různé zvuky. V rozhovorech mají někteří podcasteři tendence často používat různé souhlasné výrazy jako je "uh huh". I když je to občas v pořádku, přehnaná vokalizace souhlasu může zbytečně zašumět zvukovou stopu a odvést pozornost posluchačů od obsahu.

Zvláštní pozornost se musí věnovat také přípravě na podcast. Zejména pak důkladné rešerši a správné skladbě dobře položených a zajímavých otázek. Tomuto se bude věnovat jeden z dalších článků projektu České podcasty, jehož cílem je pomoci tvůrcům tvořit lepší a kvalitnější obsah.