Zpět

Letní odpočinek s přidanou hodnotou: Podcasty, které obohatí vaši mysl

Ze světa podcastů

Šárka Möllerová

13. 8. 2024

Ať už si chcete dát pauzu a načerpat energii, nebo prostě neumíte vypnout a potřebujete stále něco nového objevovat, máme pro vás výběr podcastů, které vás inspirují, vzdělají a rozšíří vaše obzory. Stačí si vybrat, nasadit sluchátka a ponořit se do světa zajímavých myšlenek, kvízů a příběhů.

Neurazitelný podcast

Svět je rozbitej, ale možná to půjde spravit. Vydejte se na cestu za svým lepším já v doprovodu špiček české vědy a společenského dění. Podcast webu neurazitelny.cz, který pořádá řadu přednášek a zve si do podcastu inspirativní hosty. Za nás je skvělý podcast s Janem Černým o kmenových buňkách a nesmrtelnosti. Doporučujeme taky podcast od stejného autora [Stůl pro tři] (https://ceskepodcasty.cz/podcast/stul-pro-tri).

Brain We Are CZ

O mozku, smyslu a duševním zdraví. Nakopni svůj potenciál s Brain We Are v uších. Jak optimalizovat naší mysl pro moderní dobu? Proč se věnovat biohackingu a zdraví? Kde jsou hranice poznání? Tento podcast je příběh, kde autoři propojují neurovědu, filosofii a seberozvoj s vlastními koncepty, zkušeností a věděním odborníků z různých oblastí. Podcast vám přináší Vojtěch Hlaváček a Jiří Kryštof Jarmar. Moc dobře se nám poslouchal díl Od Sebehodnoty k Partnerství | Bias Dospěláka | Co nám lišejník může napovědět o vztazích & 7 Epic citátů.

Příběh, který se opravdu stal

Nejzajímavější a nejneuvěřitelnější příběhy jsou ty, které se opravdu staly. Realita je totiž vždycky zábavnější než fikce. Audio referáty o tom, co jste ani netušili, že vás bude bavit. A taky spousta věcí, co vás v dějáku nenaučili. Autorkou je Markéta Lukášková aka @pandikralovna, "spisovatelka a Karel Čáslavský chudých." Jestli chcete ochutnávku toho, na co se v podcastu můžete těšit, pak si určitě poslechněte dvoustou epizodu, kde je výběr těch nej příběhů z podcastu.

Kvíz, please!

Rozhýbejte mozkové závity i v létě. Zaujal nás tenhle kvízový podcast, kde v každém díle je pro vás připraveno 70 vědomostních otázek na nejrůznější témata. Protáhněte si své mozkové závity s Kubou, Honzou a Vojtou, nová epizoda vychází každou středu. Opravdu je z čeho vybírat... kolik otázek správně odpovíte třeba během tohoto dílu?

Zjisti víc

Jestli tápete v odpovědích na některé kvízové otázky, tak by se vám mohl hodit tenhle podcast. Kuba, David a jejich nevšední pohledy na témata v kontextu. Někteří z vás jsou určitě u vody nebo se tam chystají, tak si nezapomeňte poslechnout, co všechno se nachází pod vodní hladinou

Zvědátoři

Další podcast je taky plný zajímavých faktů a příběhů. Autoři podcastu řeší témata všeho druhu, zajímavosti i nedůležitosti. "Proč? Na to asi přijdete spíš vy než my..." Na léto je dobrá tahle osvěžující epizoda: Nejezte rampouchy!

Z trochu jiných soudku

Místní kultura

Jestli vás zajímá kultura nebo chcete jen povznést svoji duši, pak tu pro vás máme podcast o kultuře. Podcast s lidmi, kteří mají co říci o místní kultuře. Z webu www.mistnikultura.cz, kde jsou dobré zprávy a texty z kulturního života celé České republiky. Zajímavá je poslední epizoda s karikaturistou a hudebníkem Miroslavem Kemelem.

TVŮRCAST

Podcast pro všechny tvůrčí lidi. "Všichni jsme tvůrci. Natáčíme videa, nahráváme podcasty, píšeme blogy, posíláme newslettery, máme své weby. Někteří z nás do toho šlápli víc a někteří se na to teprve chystají. Je fuk, kam patříte vy – když chcete tvořit a chcete to vzít za správný konec, je tu pro vás Tvůrcast." Podcast vychází každý týden a jeho základní pravidlo je co nejvíc praxe, co nejmíň omáčky. Doporčujeme epizodu, která vám pomůže naučit se zmáknout novou dovednost.

O češtině od A do Z

Zajímavý a potřebný nám přijde taky podcast o češtině. Nejste si pořád jistí v psaní mně i mě, s i z i y. Český rozhlas pro vás má praktickou školu naší mateřštiny s Michalem Jagelkou a jazykovým expertem Alexem Röhrichem. Epizody mají jen okolo pěti minut. Jelikož teď všichni proudí na naše největší hory, tak by bylo dobré si zopakovat, jestli jdou Do Krkonoš nebo na Krkonoše. Jaká předložka je správně?

Nenásilný podcast

Jestli jste vydrželi číst až do konce, máme pro vás odměnu. Tím je tenhle podcast o nenásilné komunikaci, plný upřímnosti, empatie a odvahy. Nenásilný podcast je projekt dvou lektorů, Petra Holíka a Petra Sucháčka: „Naším cílem není vytvořit audiokurz – spíš chceme přinášet inspiraci sdílením svých osobních zkušeností a toho, co jsme se během let naučili na workshopech, při facilitování náročných jednání a jiných setkáních s lidmi.” Nejlíp se bude asi odpočívat při poslechu téhle epizody: Nároky na sebe sama vytvářejí napětí. Jak s nimi pracovat?