Zpět

Nové a zajímavé podcasty na prázdniny!

Ze světa podcastů

Šárka Möllerová

16. 7. 2024

S létem přichází nová várka podcastů, které stojí za poslech. Každý měsíc vychází mnoho nových a my jsme pro vás vybrali ty nejzajímavější ze všech možných kategorií. Ať už máte rádi pohádky, olympiádu, romantické příběhy, true crime ze století minulého nebo se něco chcete dozvědět o první pomoci, určitě si najdete své. A pokud máte rádi drby, ani na vás jsme nezapomněli. Užijte si nicnedělání na dovolené nebo zaujetí zajímavým tématem v období okurkové sezóny.

1. Olympijský rok 2024

Jak se čeští sportovci připravovali na olympijské hry v Paříži? Sledujte s Českým rozhlasem přípravu Markéty Vondroušové, Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera, Lukáše Krpálka, Ivety Miculyčové, Martina Vlacha i šéfa české výpravy Martina Doktora.

Na světě je už pěkná řádka epizod, nás zaujala tahle: Pro sportovce sháněl i matrace. Šéf olympijské výpravy Doktor věřil, že organizátoři Paříž nepodcení.

2. Med a peří

Vztahy, média, války, bulvár, lásky, nelásky, úspěchy, pády a cestování po světě. Všední i nevšední témata, dvě unikátní perspektivy. A občas hosté. Med a peří je podcast herce a scénáristy Bořka Slezáčka, vzděláním inženýra ekonomie a Davida Shorfa, muže, který mimo jiné řízením osudu nastoupil v roce 1995 službu v jednotce bojového inženýrství izraelské armády. Je bývalým novinářem, taktéž studentem ekonomie a dnes hudebníkem, certifikovaným koučem a vyhledávaným párovým terapeutem.

Světlo světa spatřily zatím jen tři epizody, nám se líbí určitě tahle: Po čem muži touží

3. Dějepis lover podcast

A máme tady další podcast pro milovníky historie. Podcastů na tohle téma totiž není nikdy dost. Zatím autorka vydala dvě epizody, poslechněte si tu o Janu Husovi: životní příběh v kontextu doby

4. Hedepy talks

Online terapeutická služba Hedepy spustila nedávno taky svůj podcast. Ten se zaměřuje na duševní zdraví. Na světě jsou zatím tři díly na odlišná témata, jeden o vyhoření, o zvládání stresu a poslední o cestě k sebevědomí s Pavlínou Rasochovou

5. Pohádky bez obalu

Jestli vás zajímají pohádky trochu jinak, tak tady jste na správné adrese. Podcast je tak trochu "akustické panoptikum pohádkových bizarností. Neznámé vrstvy známých příběhů. Průzkum temných zákoutí pohádkového světa." Podcast se snaží nahlédnout do skutečného jádra pohádek, které všichni dobře známe.

Tahle epizoda by se vám mohla líbit: Princezna a tři inspirativní macechy (Sněhurka bez obalu)

6. Láskyplné příběhy

Kam se hrabou romantické filmy a knihy! Pojďte se spolu s autorkou podcastu dojmout nad skutečnými příběhy lásky, vášně a oddanosti. "Podcast od nenapravitelné romantičky pro nenapravitelné romantiky."

Moc se nám tenhle nápad líbí, je potřeba to množství krimi a politických podcastů něčím naředit. Ideální k poslechu na léto, kdy se vám určitě bude hodit tahle epizoda: Skutečné láskyplné příběhy, které dostaly filmovou podobu

7. Drink o páté

Další podcast je trochu z jiného soudku. Jedná se o vývojářský podcast s humorem a nadhledem, pokec nad zajímavostmi a novinkami ze světa programování a software. Komentují TopMonks, kteří vedle tradičního software housu v posledních letech vybudovaly také startupové studio, v rámci kterého investují do startupů formou IT vývoje. . Zkuste epizodu o AI, Čepičkách a Fuckupech.

8. Urgent

V nové podcastové sérii Českého rozhlasu Plus Urgent se reportéři Martin Pařízek a Ondřej Vaňura vydávají do Fakultní nemocnice v Motole. Na největším urgentním příjmu v Česku sledují práci zdravotníků při záchraně lidských životů. Průvodcem jim je lékař a populární influencer Marek Dvořák.

Venku je 6 epizod a přibývají postupně další bonusy. Třeba ten s desaterem na dovolenou.

9. Soudní síň

Podcast, který ukazuje, jak vypadal true crime před sto lety. V každém díle zazní několik soudniček, tedy v podstatě novinových reportáží ze soudních síní, za kterými stojí často přední čeští spisovatelé své doby. Spíše než o kreativní způsoby vražd a zbavení se mrtvol tu půjde o kreativní a často humorné literární zpracování víceméně banálních zločinů a přestupků. U podcastu se opravdu pobavíte, zkuste tuhle epizodu: Narušení tělesné integrity, je o zloději, který nekradl a o ustřihnutém kníru.

10. Poprask

Docela nový podcast má taky redakce Reflexu. Poprask je popkulturní podcast Reflexu, ve kterém zazní mnohdy výbušné názory novinářky Hany Trojánkové Biriczové a režiséra Šimona Holého. Nejnovější skandály, vzpomínání na události, které pohnuly naší společnou pamětí a bizarní detaily ze světa lidí, o kterých slyšíme často jen z obálek bulvárních plátků.

Za poslech stojí poslední, speciální epizoda z MFF Karlovy Vary uvidíte a uslyšíte první společný rozhovor Martina Bartkovského a Jany Patočkové.