Zpět

Nejlepší knižní podcasty

Ze světa podcastů

Šárka Möllerová

5. 3. 2024

Pomalu nám začíná březen - měsíc knihy. To znamená jediné - oslavy literatury a četby. Oslavovat tentokrát nemusíte jen čtením, ale i posloucháním podcastů. Díky nim můžete prožívat svět příběhů a knižních dobrodružství i ve chvílích, kdy nemáte čas se ponořit do čtení. Knižní podcasty jsou plné inspirativní rozhovorů o knížkách, tipů na čtení a neotřelých pohledů na známá díla. Nevíte, kde s poslechem začít? Proto tu pro vás máme tipy na knižní podcasty, které by vás neměly minout.

Knižní klub

Nevíte kde začít? Jestli jste v knihomolském světě nováčci, určitě doporučujeme tenhle podcast, který je základem pro všechny knihomoly. Podcast se stane vaším průvodcem knih. Je plný snad všeho, co o knihách potřebujete vědět. Nechybí tipy na čtení ze všech žánrů ani rozhovory s autory.

Book check

Máme tu podcast, který produkuje další prodejce knih. Knihy Dobrovský kouzlo podcastů objevily už dávno, proto je u je u nich opravdu z čeho vybírat. Nejnovějším dílem je Book check. V něm jsou pravidelně čteny ukázky z nových a zajímavých knih. Kromě tipů na to, co číst vás tak čeká nahlédnutí do každé vybrané knížky. Zatím mají nahrané ukázky více než 120 knih. Každá je jinak dlouhá, ale ne delší než 20 minut. Jestli chcete víc tvorby od knih Dobrovský, poslechněte si jejich staší podcasty O knihách jen dobře, Dobrý rozhovor nebo Podcast, jehož jméno nesmíte vyslovit.

Český rozhlas

Český rozhlas je producentem zhruba 400 epizod podcastů každý měsíc, není divu že se některé z nich zaměřují na knížky. Proto vám přinášíme tipy na 3 knižní podcasty z jejich dílny.

Záložka Záložka je podcast o knihách, literatuře, čtenářích i čtenářství. Je plný hostů, kteří mají ke knížkám nejblíž. S nimi rozebírají nejen aktuální tituly, ale taky témata rezonující literárním světem. V každém díle je tip na knihu a odpověď na jednu z nejčastějších otázek pokládaných v knihkupectví. Co teď tak lidé čtou?

České knihy, které musíte znát Seriál stanice Českého rozhlasu Radio Prague International přibližuje díla českých spisovatelů, která prostě musíte znát. Pokud jste je náhodou ještě nečetli, dozvíte se v něm, proč jsou tyto knihy jedinečné a stojí za to je číst. Studentům seriál přináší inspiraci pro psaní čtenářského deníku…

Knížky plus Pořad je určen všem milovníkům knih pro lepší orientaci na knižním trhu. Každý díl má lehce přes 20 minut a je plný různorodých pohledů na knížky.

15 minut o knihách

S podcastem 15 minut o knihách vám žádné novinky ze světa literatury neutečou. Lucie Zelinková vám přinese čerstvé informace o nových knihách, dění na literární scéně a zároveň vás nechá nahlédnout do svého knihomolského života. Nezapomíná se ani na ženy v literatuře. Lucie je aktivní také na Instagramu, kam dává vtipná videa o světě knih. Je asi nejznámější českou knihomolkou na sociálních sítích.

Zelené světlo

Knihoholky Lucie a Jana jsou tu s podcastem, v kterém si nehrají na literární kritiku, prostě jen rády čtou a rády to pak sdílí s ostatními. Povídají si nejen o přečtených knihách, ale i o kulturních zážitcích všeho druhu. Knihomolské blábolení do uší.

Specializované knižní podcasty

Na závěr tady máme dva tipy na knižní podcasty, které se zabývají fantasy romány, které určitě znáte.

Neplecha ukončena

Pokud jste fanouškem Harryho Pottera, pak je tento podcast pro vás jako stvořený. Prostřednictvím podcastu Neplecha ukončena se naplno ponoříte do světa čar a kouzel J.K. Rowlingové, a to s pomocí samozvaného Potterologa par excellence. Čtení knih o Harrym Potterovi kapitolu po kapitole s elektronickou tužkou za uchem. Rozbor všeho, co jste o brýlatém hrdinovi věděli i nevěděli. Tento podcast vychází každé pondělí a obsahuje spoustu spoilerů.

Toulky s Tolkienem

Milovníci Pána Prstenů jistě ocení podcast Toulky s Tolkienem. Každé druhé úterý vás tento podcast zavede do nestárnoucího světa J.R.R. Tolkiena a nabídne detailní průzkum jeho legendárního díla kapitolu po kapitole.

Máte další tipy na knižní podcasty? Je nějaký, který vás zaujal a určitě si ho poslechnete? Budeme rádi za zpětnou vazbu.