Zpět

Nejposlouchanější podcasty o historii

Ze světa podcastů

Šárka Möllerová

25. 6. 2024

Známe i neznámé! Podcasty pro všechny, kteří milují historii a fascinující příběhy minulosti! Ať už jste vášniví nadšenci dějin nebo jen toužíte lépe porozumět událostem, které formovaly svět. Tyto podcasty vás zavedou do světa historických událostí, významných osobností a záhad, které čekají na své odhalení. Připravte se na poutavé příběhy, hluboké analýzy a nová fakta, která vám otevřou oči a obohatí vaše znalosti o historii.

Hodina dějepichu

Podcast s lechtivým tématem, u kterého se rozhodně pobavíte. Hodina dějepichu je humorný podcast časopisu Reflex o historii erotiky, sexu a sexuality. Napříč celou lidskou kulturou a historií. Od vztyčování falických obelisků ve starověkém Egyptě až po aférky v Oválné pracovně. Sex je totiž jediná věc, která nás jako druh nikdy nepřestala bavit. "Podcastem provází Jan Studnička, redaktor Reflexu, komik, scénárista a publicista. A Tereza. Tereza je hezká." Letos s podcastem autoři vyhráli Podcast roku v kategorii vzdělávání. Posluchači poslali 16 729 hlasů. Dejte si epizodu 114: Magistr Kelley je legendou mezi alchymisty i podvodníky, vyhandloval i kolegovu ženu. Jestli vás zajímá, zda mají inteligentní lídé více sexu, pak zkuste tuhle epizodu.

Příběh, který se opravdu stal

Zajímavosti z dějepisu zábavnou a poutavou formou. Nejzajímavější a nejneuvěřitelnější příběhy jsou ty, které se opravdu staly. Realita je totiž vždycky zábavnější než fikce. Audio referáty o tom, co jste ani netušili, že vás bude bavit. A taky spousta věcí, co vás v dějáku nenaučili. Podcastem provází Markéta Lukášková aka @pandikralovna, spisovatelka a Karel Čáslavský chudých. S podcastem autorka obsadila na Podcastu roku 2024 druhé místo v kategorii vzdělávání. Posluchači mu poslali přes 13 tisíc hlasů. Nás zaujala epizoda Smrtící tisícikilometrový pochod, dva roky v zajetí, útěk díky kapesnímu noži: Příběhy Čechů, které unesli v zahraničí. Zajímavá je taky epizoda Nejšílenější diktátorské režimy: Nicolae Ceaușescu zakazoval lidem svítit, kontroloval ženám cyklus a nakradl si miliardu dolarů

Přepište dějiny

O dějinách, veřejném prostoru, médiích a mnohém dalším. Podcstem provázejí Martin Groman a Michal Stehlík. Podcast vydal taky několik knih a na Podcastu roku v kategorii vzdělávání obsadil třetí místo. Určitě si dejte epizodu Škola základ života. nebo epizodu Sport je (taky) politika

Dobrovský a Šídlo

Tenhle podcast je někde na pomezí politiky a její minulosti. Je to tak trochu vzdělávací, politický i historický podcast. Dobrovský & Šídlo. Podcast z produkce Paměti národa. Pravidelná dávka názorů, vzpomínek, informací a sentimentu. Od devadesátých let po současnost. Čím jsme si prošli a jak jsme to přežili? Politika a historie v unikátním mixu. Zajímavá je epizoda Svět má rád Židy jako oběti. Ale běda, když se začnou bránit aktuální je epizoda [Slovensko jako nastavené zrcadlo. Jak rychle může zmizet demokracie?] (https://ceskepodcasty.cz/epizoda/365502)

Podcasty Českého rozhlasu

Tvorba Českého rozhlasu je hodně bohatá na podcasty a pořady o historii. Asi nejznámější z nich je podcast Příběhy 20. století , kde se vypráví příběhy, na které se zapomnělo, nebo se na ně mělo zapomenout.

Další z nich je Český rozhlas historie, ve kterém se zabývají známými i promlčenými událostmi historie. Na podobné téma pak mají podcast Jak to bylo doopravdy, kde odhalují mýty, polopravdy, dezinformace či lži z naší historie.

Historie cs.

Nové díly o naší historii v něm vycházejí několikrát za měsíc. Nás zaujal díl Baťova, Chřibská, nebo Hitlerova dálnice?. Ale můžete si vybrat **z více než 100 epizod. **

Nové a staré

Dějiny bez konce

Máme pro vás doporučení na nový podcast od Alarmu. Podcast je o přehlížených dějinách a nových pohledech na historii. Podcast má zatím první epizodu Superbohatí v dějinách. Baťa, Berlusconi, majetkové nerovnosti a kolonialismus

Dlouhé devatenácté

Máme tady další nový historický podcast, který autoři vytváří pro všechny, kteří touží pochopit současnost. To, jak žijeme dnes a budeme žít zítra, je pokračováním bouřlivého “Dlouhého devatenáctého” — **období od Velké francouzské revoluce po konec první světové války. ** Na světě je zatím pár epizod, ale ty stojí za to. Zajímavá je epizoda Něco si přej, padá Bastila nebo ty o Napoleonovi.

Hodina dějepisu

Nové díly v podcastu už nevychází přes 3 roky, ale i tak jsou v něm informace, které se hodí v každé době. Dějepisář vás při hodinách uspával? Že nevíte, co se v minulosti stalo? Nebo si jen chcete zopakovat základy? Podcast je koncipován jako hodina dějepisu. Jednotlivé epizody jsou rozděleny podle období. Nás zaujala třeba ta o Češích v první světové válce.

Na závěr tu máme tip na pořady Životy slavných a Slavné dny, které bohužel nevychází jako podcasty, ale určitě stojí za zhlednutí.

A co vy a historické podcasty? Posloucháte nějaký z nich nebo jste všechny znali? Na nějaký jsme zapomněli? Stačí nám napsat na e-mail: info@ceskepodcasty.cz