Zpět

Podcast Inspirace Filipa Titlbacha

Ze světa podcastů

Dan Tržil

7. 4. 2020

Podcast Inspirace je seriál krátkých článků od známých osobností české scény. V sérií se dozvíte jaké podcasty osobnosti poslouchají, proč je poslouchají, co je na podcastech zajímavé a o co vás mohou obohatit. Ve čtvrém díle máte možnost inspirovat se od Filipa Titlbacha – moderátora a hlavního tvůrce podcastu Studio N. Studio N je zpravodajsko-publicistický podcast vydávaný nezávislým Deníkem N.

Sarajevo Calling

Sarajevo Calling je podcast novináře Aleksandara Brezara a politologa Jasmina Mujanovice. Zaměřuje se hlavně na dění na západním Balkáně. Pořad trvá zhruba hodinu a nové epizody se objevují jednou za dva týdny. Brezar a Mujanovic se v něm věnují rozličným tématům – od politiky přes kulturu až po problematiku menšin. Není to žádný náročný poslech, oba dva pánové mluví srozumitelným jazykem. Doporučuji začít velmi zajímavým dílem o “jugonostalgii”, tedy o tom, jak lidé v dobrém vzpomínají na socialistickou Jugoslávii a zapomínají na všechna příkoří. To tu taky známe.

QueerAF

QueerAF se zabývá mnoha zajímavými otázkami týkajících se sexuality, genderu a podobných témat, které si možná ani nepoložíte. Jaké je pro trans člověka procházet tranzicí? Proč společnost Disney nepřizná, že některé postavy v pohádkách nejsou heterosexuální? A proč bychom měli začít mluvit o chemsexu? V podcastu britské National Student Pride zpracovává každý týden “své” queer téma jiný tvůrce. Každá epizoda je o jiném tématu, takže je těžké vybrat jednu konkrétní, kterou začít. Záleží na tom, co vás zrovna zajímá. Jedna z nejlepších pro mě byla ta s názvem Jsem gay a zároveň homofob.

Ten samý tvůrce pak pokračoval ještě jedním tématem. Nainstaloval si seznamovací aplikaci a nahrával své první rande. Upozorňuji, že je důležité slyšet nejprve dříve zmiňovanou epizodu, která rámuje i následující příběh.

KYDY

A když už jsem u queer témat, na české scéně se na toto téma objevil podcast Kydy, který připravují dva chlapci – Jakub a Patrik. Oproti předchozímu tipu nejde o žádnou hlubokou publicistiku, ale o otevřený pokec na určité queer téma. Je to ten typ podcastu, který si pustíte o víkendu, když nechcete mozek zatěžovat ničím náročným a chcete se pobavit. Nezaručuji, že se vám trefí do humoru, není to masovka. Mě to ale baví moc. A čím začít? Já bych doporučil nedávnou epizodu s názvem Kafe a mindráky. Protože mindráky máme všichni.

Kompot

Rád sleduji popkulturu. A nejlepším podcastem v této oblasti je podle mě na české scéně pořad Kompot, který vysílá Radio Wave. Nejde tedy o typický podcast, ale o záznam rozhlasového vysílání. Je to formát založený na fun facts, bizarních příbězích a humoru Šimona Holého, Hanky Trojánkové Biriczové a jejich hostů. Příjemná oddechovka. Kromě běžných rozhovorů občas vysílájí také “kulaté stoly”, u kterých debatuje různý počet lidí z popkultury k různým popkulturním tématům. Nedávno jsem se zúčastnil debaty k reality show The Circle od Netflixu. A byla to zábava:

Filip Titlbach

V Deníku N vytváří podcasty. Do redakce přešel z Českého rozhlasu, kde pracoval nejprve jako redaktor zpravodajství se zaměřením na pražskou politiku, později jako redaktor publicistiky na Radiu Wave. Tam také moderoval proudové vysílání. Za rozhovor s filozofkou Hogenovou a příspěvek o homofobii v Česku získal v roce 2019 cenu Sdružení pro rozhlasovou tvorbu. Zkušenosti sbíral také v MF Dnes a regionálním Deníku. Věnuje se politice, sociálním a menšinovým tématům.