Zpět

Podcast Inspirace Roberta Vlacha

Ze světa podcastů

Dan Tržil

26. 4. 2020

Robert Vlach je podnikatel, poradce a popularizátor podnikání na volné noze. Je autorem vůbec první knihy pro nezávislé profesionály (freelancery) v češtině Na volné noze: Podnikejte jako profesionálové (Jan Melvil Pubslishing, 2017).V roce 2019 ve stejném nakladatelství vydal knihu The Freelance Way. Zde je Robertova podcastová inspirace.

Dobré knize dám před podcastem vždy přednost. 90 % času poslouchám na mobilu audioknihy z Audible, průměrně tak 3-4 měsíčně. Zbytek je v podstatě časová výplň — hudba a podcasty ze Spotify. Podcasty beru jako oddechovou zábavu, žádný neposlouchám pravidelně a málokterý až do konce.

Rád mám dokumentární podcasty BBC (např. díl o zániku Ďatlovovy výpravy), podcasty Českého rozhlasu (např. Osudy Rudolfa Krautschneidera), The Economist či Deníku N. Z letošních novinek miluju literárně-cestovatelský podcast Strong Sense of Place mých amerických přátel Melissy Joulwan a Davida Humphreyse žijících v Praze — za mě jasná nominace na Křišťálovou Lupu!

Na radaru mám i další desítky českých a světových podcastů, které monitorujeme při hledání výjimečného obsahu pro naše novinky Na volné noze. Ty české jsou dobře známé; ze zahraničních bych vypíchl WorkLife Adama Granta či 21st Century Creative Marka McGuinnesse. Z podcastů, které s freelancingem přímo nesouvisejí a moc je proto nesdílíme, mám rád třeba Japonský podcast mého kolegy Dana Šáchy, Jedno procento Miloše Čermáka nebo podcast o kritickém myšlení Rationally Speaking.