Zpět

Průvodce výběrem mikrofonů pro začínající tvůrce

Pro tvůrce

Václav Ryšlink

9. 5. 2021

Ať už se v podcastovém světě teprve rozkoukáváte, nebo byste rádi posunuli svojí produkci na vyšší level, investice do kvalitního mikrofonu je rozhodně tou správnou cestou.

Podcasty obecně mají totiž velmi nízkou vstupní bariéru a každý může začít v podstatě z fleku. Co se týče techniky, potřebujete v podstatě jen připojení k internetu, mikrofonem či telefon a jste hotovi. Díky tomu vzniká dnes hned několik nových podcastů každým týdnem, a tak právě kvalita vašeho zvuku může být jedním z důležitých faktorů, co vám udrží a přiláká posluchače.

Při nákupu podcastového mikrofonu se můžete setkat hned s několika různými typy a možnostmi. Což může být trochu matoucí, pokud nevíte, co má každá možnost za výhody a jak je správně využít. Podívejme se konkrétně na 3 různá rozdělení, na které lze během výběru narazit.

1. Klopové vs. stolní mikrofony

Největší výhodou použití klopového mikrofonu je rozhodně jejich mobilita - můžete je použít nejen ve vnitřních prostorách, ale i v terénu. Připnete je na tričko či košili, připojíte k telefonu nebo rekordéru v kapse a jste připraveni. Některé klopové mikrofony mají navíc i více hlav, takže lze pohodlně nahrávat i rozhovory. S jejich kompaktností se ale pochopitelně pojí i to, že oproti standardním stolním mikrofonům se do nich zkrátka toho ‚tolik nevejde‘, tudíž v kvalitě nahraného zvuku by v podobné cenové relaci měly mít navrch právě větší stolní mikrofony, s nimiž se proto setkáte téměř v každém podcastovém studiu.

2. USB vs. XLR mikrofony

Pokud jste v podcastech nováčci nebo pokud plánujete nahrávat jen s jedním mikrofonem, doporučuji držet se USB mikrofonu. USB mikrofony do počítače připojit jednoduše a ve většině případů bez jakéhokoli dodatečného softwaru můžete ihned nahrávat. Při nahrávání ze dvou či více mikrofonů se pak často neobejdete bez externí zvukové karty, do které se naopak mikrofony připojují skrze XLR konektor. Obecně většina kvalitnějších mikrofonů bude právě typu XLR. Tento typ konektoru obvykle používají profesionálové nebo tací, kteří hledají vyšší kvalitu zvuku. Menším mínusem je to, že si k takovému mikrofonu musíte pořídit již zmíněnou externí zvukovou kartu, která se pomocí USB následně připojí do počítače.

3. Dynamické vs. kondenzátorové mikrofony

Někteří tvůrci považují toto rozhodnutí za klíčové. Dynamické mikrofony obvykle poskytují živější, avšak tyto mikrofony zabírají hlas jen z malé oblasti přímo před mikrofonem. Jsou proto vhodné jak do studia, tak především pro domácí nahrávání, jelikož se díky tomu nemusíte tolik starat o akustickou dokonalost prostředí. Musíte si akorát dávat pozor, abyste při mluvení byli mikrofonu dostatečně nablízko. Zvuk z kondenzátorového mikrofonu je obvykle čistší, ale díky širokému záběru může zachytit i okolní hluk. Proto je potřeba dávat si větší pozor, abyste nahrávali v co nejtišším prostředí, ideálně bez holých stěn. Další výhoda je pak ta, že s jedním mikrofonem lze bez jakéhokoliv nepohodlného předávání nahrávat více lidí najednou. Oproti dynamickým mikrofonům jsou však naopak poměrně křehké a snadněji se rozbijí, je tedy dobré je zkrátka nechat na stole a moc nepřenášet.

Cena

Jelikož se bavíme o kvalitě zvuku, leckdo by mohl namítat, že právě cena mikrofonu, je to poslední, co byste měli při koupi zvažovat. Co si ale budem, valná většina z nás má podcasting zcela jako koníček, a tak pochopitelně není možné mít neomezený rozpočet a hned začít kupovat mikrofony za 11 tisíc.

Navíc, v tom nejzazším případě si také lze samozřejmě vystačit s telefonem nebo mikrofonem na sluchátkách či notebooku. Pokud to ale myslíte s nahráváním alespoň trochu vážně, hranice kolem 2000 Kč by měla být už poměrně dost dobrým startovacím blokem pro kvalitní nahrávání. Mým typem pro začínající tvůrce je pak dynamický mikrofon Samson Q2U, který má konektor USB i XLR a v balení obsahuje i stojan a molitanový návlek na hlavu mikrofonu pro zjemnění pop hlásek, které mohou trochu tahat za uši.

Zkuste se podívat na následující mikrofony a zvážit, který by nejvíce odpovídal vašim nárokům a možnostem. Pří výběru také doporučuji použít YouTube, kde na valnou většinu mikrofonů určitě bude existovat recenze, ve které si můžete poslechnout, jak mikrofon zhruba zní. Začít můžete třeba s kanálem Podcastage.

HyperX QuadCast - stolní kondenzátorový mikrofon hodící se pro rozhovory více osob

Shure SM7B - oblíbený mikrofon řady největších podcasterů pro získání opravdu kvalitního a profesionálního zvuku

RODE Lavalier GO Black - jednohlavý klopový mikrofon

Boya BY-M2D - dvouhlavý klopový mikrofon vhodný pro nahrávání rozhovorů na cestách

RODE NT1-A Set - set kvalitního kondenzátorového mikrofonu ideální pro výbavu podcastového studia