Zpět

Jak funguje svět médií? Odhalte dezinformace s těmito podcasty a epizodami

Ze světa podcastů

Šárka Möllerová

24. 9. 2024

Jak se vyznat v džungli dezinformací a falešných zpráv? V době, kdy jsou média přeplněna různými verzemi pravdy, je klíčové naučit se kriticky hodnotit informace. Připravili jsme pro vás přehled podcastů, které vám pomohou rozpoznat spolehlivé zdroje a lépe porozumět fungování moderních médií. S těmito 5 podcasty a 5 epizodami o médiích budete mít jasno v dnešním světě informací. Objevte, jak se vyznat v záplavě zpráv, lépe porozumět médiím a získat nástroje pro kritické myšlení.

Rozpravy o médiích

Rozpravy o médiích jsou diskusním podcastem Institutu komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK o aktuálních i nadčasových tématech z oblasti médií. Diskuse se účastní tři hosté, kteří probírají vybrané téma z různých úhlů pohledu. Skvělý nám přišel díl o tom, jak trénovat kritické myšlení.

Mediální cirkus

Podcast o dění na mediální scéně. Marie Bastlová si zve novinářské kolegy/ně k rozhovorům o roli a fungování médií, novinářů a žurnalistice jako takové v prudce se měnícím světě. Zajímá je hlavně pohled do redakcí, za kulisy novinářské práce i to, jak se novináři potýkají s nejaktuálnějšími výzvami včetně třeba dezinformačních válek či umělé inteligence. Zkuste epizodu: Poslali mě do Ruska a zapomněli na mě, říká Petra Procházková.

Aust

Šéfové televizí, rádií, marketéři, píáristi, novináři i další vlivní tvůrci v rozhovorech s Ondřejem Austem, šéfredaktorem webu Médiář a dlouholetým pozorovatelem médií. Jaký jiný díl bychom vám mohli doporučit než ten o podcastech? Podcastů je tu pořád málo, budoucností jsou komunity.

Temný Internet

Internet je plný odporných věcí, na které při klasickém brouzdání nenarazíte. Posviťte si na temnou stránku internetu, sociálních sítích a všechny, kteří na něm fungují. Určitě užitečný je díl o informační bezpečnosti.

Klíče k médiím

Tenhle podcast sice už rok nevychází, přesto v něm jsou zajímavé informace. Pro studenty, učitele i všechny ostatní, kteří chtějí chápat svět okolo sebe. Zajímavých je tam několik rozhovorů, my ale doporučujeme tenhle: Jaké byly první fake news v historii, proč jsou dezinformace součástí naší kultury? Trochu jiný pohled na média s autory podcastu Přepište dějiny Michalem Stehlíkem a Martinem Gromanem.

Epizody:

5:59: Povodně jako živná půda pro dezinformace

Povodně s sebou přinesly fenomén dobře známý z jiných velkých událostí - dezinformace. Polopravdy a lži šířené většinou na internetu zlehčovaly riziko extrémních dešťů v Česku a zpochybňovaly vládní opatření. Kdo jsou hlavní šiřitelé konspirací a jaké cíle sledují?

Podcast České televize Kavky: Vzdělávání, které má přesah? O mediální gramotnosti a vzdělávacím portálu ČT edu

Jak se neztratit ve světě médií, sociálních sítí, fake news, dezinformací a umělé inteligence? A proč se objevuje v současné mediální džungli naše přirozená iracionalita a sklon ke skupinové hlouposti? Podle Daniely Vlčkové Trnkové a Alice Němcové Tejkalové je odpověď ve vzdělávání.

Jak je ti? Dezinformace a jak jim čelit

Dezinformace jsou všude kolem nás. Kdo je vůči nim více zranitelný? V jakých situacích podléhají i ti odolnější? A jak postupovat, když nepravdivým zprávám a konspiračním teoriím propadne někdo blízký? V epizodě se zaměříli i na budoucí hrozby nebo na to, jak posilovat svoji imunitu proti dezinformacím.

Dobrovský & Šídlo: Jak dezinformace ovládly Slovensko

“O Česko nemám strach, my jsme na tom mnohem hůř," myslí si slovenský novinář. Jak Slovensko odolává dezinformacím po atentátu na premiéra Fica? A jaký je rozdíl mezi dezinformačními scénami Česka a Slovenska?

Doba internetová: Fakescape pro seniory: místo poučování nasloucháme

Fakescape pro seniory není o poučování, ale o vzájemném naslouchání a sdílení zkušeností. Hostka pověděla o její cestě při práci se seniory a staršími dospělými v rámci spolku Fakescape. Jak workshopy pro tuto věkovou skupinu probíhají, s čím se během nich setkává a jak může vypadat debata o médiích napříč generacemi.