Zpět

,,Top 4“ podcasty politických stran

Ze světa podcastů

Kryštof Kalhous

25. 11. 2020

Nemáte náladu a čas sledovat agendu svých oblíbených politických subjektů v televizi či na sociálních sítích? Pokud ne a pokud je vašim favoritem některé z mladých a progresivních hnutí, anebo alespoň hnutí, které se tento image snaží získat, můžete vyzkoušet relativní novinku v podobě podcastů politických stran.

Topcast (TOP09)

Topcast je v současnosti pravděpodobně nejkvalitněji zpracovaným stranickým podcastem v ČR. Jeho primárním cílem je samozřejmě představit posluchačům politický program strany. Dozvíte se zde o důležitých tématech, které hýbou českou společností a o tom, co si o nich myslí představitelé TOP09. Epizody vychází každých 14 dní , a to s velmi kvalitním technickým zpracováním.

Modrý podcast Petra Fialy (ODS)

Modrý podcast Petra Fialy je přesně tím, čím ve svém názvu slibuje být - modrým podcastem s Petrem Fialou o programu Občanské demokratické strany. Podcast se zaměřuje především na ekonomiku probíranou často s hosty, většinou straníky ODS. Někdy se však blíží i více life-stylovému formátu, kdy se například můžete dozvědět co pan Fiala čte nebo jaké dárky doporučuje pod stromeček. Podcast se bohužel v březnu tohoto roku odmlčel a zatím nevyšla další epizoda.

Piráti – Středočeský kraj a Západní vítr – Pirátský podcast ze západu Čech (Piráti)

Pirátské podcasty mají výrazně regionálnější a komornější charakter než podcasty výše zmíněných stran. V současnosti si můžeme poslechnout pořad jejich buněk ve Středočeském a Západočeském kraji. Náplň pořadu je většinou rozhovor s regionálním pirátským politikem na téma, které se daného regionu dotýká. Epizody zatím vycházejí nepravidelně a podcast tedy slouží spíše jako databáze rozhovorů o plánech a ideách představitelů strany.

Lidovecká kavárna (KDU-ČSL)

Lidovecká kavárna je spíše předvolebním než periodicky vycházejícím podcastem, který odstartoval v lednu tohoto roku a skončil pár dní před volbami do senátu a krajských zastupitelstev. Podcast vás seznámí s tématy, která Lidovci řeší a s jejich jednotlivými regionálními politiky. Dle našich informací lidovci pracují na obnovení podcastu — z Lidovecké kavárny by se měl stát pravidelný pořad tvořený převážně rozhovory, první epizody v novém kabátě by se měly objevit v prosinci tohoto roku.

A to je zatím vše..?

Více podcastů pod hlavičkou politických subjektů u nás zatím bohužel není, ale vzhledem k relativní modernosti tohoto média by se dalo čekat, že brzy nějaké přibudou.