Zpět

Vyhlášení podcastu roku 2024, známe vítěze!

Ze světa podcastů

Šárka Möllerová

18. 6. 2024

Opravdové zločiny, Vlevo dole nebo třeba Kudy běží zajíc. Letos proběhl šestý ročník ankety Podcast roku. Hlasování se zúčastnilo přes 116 tisíc lidí. Veřejnost tak svým hlasováním rozhodla o nejlepších českých podcastech v celkem 10 tématických kategoriích.

Absolutní vítěz

Pojďme se podívat na výsledky anktety Podcast roku 2024! Absolutními vítězkami jsou znovu Opravdové zločiny, které tímto obhájili svůj loňský titul. Od fanoušků získaly nejvíce hlasů, a to více než 123 tisíc.

Zajímá vás, na jakém místě skončil váš podcast?! Celý žebříček, kde je 100 nejelpších z nich, si můžete prohlédnout na webu Podcastu roku.

Objev roku

O téhle kategorii rozhoduje odborná porota a vybírá dohromady 4 objevy roku. Letos v ní usedli pořadatelé Active Rádio, Český Rozhlas, mediální partner Seznam Zprávy a čtvrtý vybral Lukáš Hejlík. Všichni vybírali a ocenili podcasty, které přinesly v uplynulém roce na český podcastový trh něco unikátního – může to být jedinečnost tématu, originální zpracování, zajímavá moderátorská osobnost nebo sestava nebo nová forma monetizace. Objevem roku se dle jejich dřívějších slov stane podcast, který podle pořadatelů a Lukáše nejvíc zazářil nebo posunul českou podcastovou scénu dopředu.

Společně vybrali TOP 4 zástupce z podcastové scény. Lukáš Hejlík vybral Bruselský diktát, Seznam Zprávy vybraly podcast Mluvící objekty, Active Rádio pak Bizzárium a Český rozhlas podcast Odpustit?

Zpravodajství a publicistika

Podcasty, které se zaměřují na aktuální události a jejich analýzu z novinářského pohledu. Nabízejí různé pohledy na to, co se děje v Česku a ve světě. Patří sem například denní zpravodajské podcasty, rozhovory s politiky i experty, diskusní pořady o tématech jako jsou ekonomika, kultura nebo klimatická změna. Podcasty v této kategorii ocení posluchači, kteří se zajímají o aktuální dění, chtějí si vyslechnout hlubší analýzu událostí a názory různých odborníků – to vše je zpracováno z novinářského pohledu.

Vítězem se stal podcast Vlevo dole, druhé místo obsadil podcast Vinohradská 12 a třetí Kecy a politika

Talk show

Podcasty, které jsou založeny na osobních rozhovorech a konverzacích mezi moderátorem a hosty. Tyto podcasty se často zabývají tématy jako jsou politika, ekonomika nebo kultura, ale zpravidla se nezaměřují na aktuální zpravodajství. Místo toho se soustředí na delší a hlubší rozhovory nebo rozbory, které mohou být provokativní, vtipné nebo kontroverzní. Tato kategorie je určena pro podcasty, které přináší životní příběhy a zkušenosti zajímavých lidí.

Vítězem se stal podcast Host Lucie Výborné , Brocast a třetí místo obsadil podcast U kulatého stolu

Zábava

Sem patří podcasty, které oslovují posluchače zábavnou a uvolněnou formou a přinášejí jim pobavení i unikátní pohled na lidský úděl. Zahrnuje i volnočasové podcasty, zaměřené na koníčky a zájmy jako gastronomie, cestování, literatura nebo hudba, které nabízejí zábavné informace, tipy a nápady na trávení volného času.

Tuhle kategorii vyhrál Hypecast , druhé místo Chumelenice a třetí místo Pindy z gyndy

Životní styl a zdraví

V této kategorii najdeme podcasty, které se zaměřují na seberozvoj, selfcare, duševní zdraví, wellness, správné stravování nebo cvičení. Tyto podcasty jsou inspirativní a aspirační – posluchačům poskytují rady, tipy a návody na zdravější a plnohodnotnější život. Kategorie se zaměřuje na podcasty, které pomáhají posluchačům zlepšovat svůj životní styl a péči o vlastní zdraví.

Kategorii vyhrálo Brain We Are, na druhém místě skončil podcast Chill Out Podcast a na třetím pak LOG.

Vzdělávací

Kategorie podcastů, které slouží ke zdokonalení vědomostí, doplnění vzdělání a učení se novým věcem. Tyto podcasty se zaměřují na různá témata, jako jsou například historie, věda, technologie, umění, kultura, jazyky a další oblasti. Cílem těchto podcastů je poskytnout posluchačům nové informace, zajímavosti a způsoby, jak se mohou neustále rozvíjet.

První místo obsadil podcast Hodina dějepichu, druhý pak Příběh, který se opravdu stal, třetí místo obsadil podcast [Přepište dějiny.] (https://ceskepodcasty.cz/podcast/prepiste-dejiny)

Cena

Designer Lukáš Rejmont tvoří plastiky v malém ateliéru nad vyhlášeným řeznictvím „U Lumíra“ v Hořicích, naproti kterému je světoznámá sochařsko kamenická škola, která byla založena jako první tohoto druhu již za Rakouska-Uherska. Učí zde pan Broňa Fiutowský, který ceny vyřezal vodním paprskem. Povrchovou úpravu pískováním provedla Petra Procházková. Tvar plastiky vychází z původního iPodu, kde se začaly první podcasty poslouchat. Lukáš nahrál na telefon audio stopu jeho dcery Marie Violy, která vyslovila sousloví „Podcast roku“ a tuto křivku zaznamenanou v telefonu vyřízl vodním paprskem do masivu z mosazi.

foto-cena-24.png

True crime

True crime podcasty jsou zpravidla založeny na skutečných příbězích a trestných činech. Tyto podcasty se snaží detailně popsat průběh vyšetřování a soudního procesu, včetně motivů pachatelů a dopadů na oběti a rodiny. Obvykle mají napínavý a dramatičtější způsob prezentace. Do této kategorie spadají také investigativní novinářské podcasty, které se snaží odhalit pravdu a informace o nevyřešených zločinech nebo o kauzách, které nebyly veřejnosti známy. Mohou být zaměřené také na odhalování korupce, nelegálních praktik nebo jiných forem trestné činnosti.

V krimi podcastech "nečekaně" vyhrály Opravdové zločiny, na druhém místě KRIMI PŘÍBĚHY a třetí pak podcast Kriminálka.

Sport

Kategorie Sport zahrnuje podcasty, které se věnují sportu a sportovcům, analýze výkonů a aktuálním sportovním událostem. Patří mezi ně také rozhovory se sportovci a trenéry, diskuse o nejnovějších sportovních trendech a zajímavosti ze světa sportu. Obvykle se věnují jednomu konkrétnímu sportu – najdete tu fotbalové, hokejové nebo podcasty věnované zimním sportům. Řadí se sem i volnočasové podcasty zaměřené na konkrétní sport – může sem patřit třeba podcast o běhání pro „hobíky“.

Ve sportu první místo získal podcast Kudy běží zajíc, druhé místo získal taky fotbalový podcast, a to Liga naruby a třetí pak Život na treku

Byznys a osobní finance

Kategorie zahrnuje podcasty, které se zabývají byznysem, osobními financemi a podnikatelským rozvojem. Mezi podcasty v této kategorii najdete rozhovory s podnikateli, jak rozvíjet byznys podniku, tipy na investice a úspory, rady a návody na zlepšení osobních financí, ale také analýzy ekonomických trendů a vývoje na trhu.

V téhle kategorii vyhrál podcast Vlevo dole, druhé místo pak Investiční podcast Vojta Žižka a třetí Digitální kaleidoskop.

Veřejnoprávní

Podcasty z dílny veřejnoprávních médii Český rozhlas, Česká televize a ČTK. Tyto podcasty mají za cíl poskytovat službu veřejnosti a řídí se přísným kodexem etických a profesionálních standardů, které jsou pro veřejnoprávní média typické. Kategorie nabízí podcasty zaměřené na různá témata, jako jsou aktuální události, kultura, politika, věda a technologie, a jsou vytvářeny vysoce kvalitním způsobem s cílem poskytnout posluchači co nejlepší zážitek.

Všechny podcasty jsou od Českého rozhlasu. První místo obsadil podcast Kriminálka, druhé zpravodajský podcast Vinohradská 12 a třetí místo Host Lucie Výborné.

Samotné hlasování letos probíhalo **od 6.května do 6. června **na webových stránkách www.podcastroku.cz a všichni zúčastnění mohli hlasovat až pro pět svých favoritních podcastů, přičemž minimum byl jeden. Vybírat bylo možné z podcastů, které vydaly alespoň jeden díl v termínu od 1.5.2022 až po 1.5.2023.