Zpět

Zkouškový – seriál, který neuvidíte

Ze světa podcastů

Matylda Hofschnaidrová

15. 8. 2021

Většina podcastů funguje formou talk show, kdy tvůrce sám mluví o nějakém tématu nebo má ve studiu hosta, se kterým si povídá. Podcast Zkouškový od Českého rozhlasu jde ale jinou cestou.

Zkouškový je první český hraný podcast pro mladé posluchače, který na příbězích šesti hlavních hrdinů ukazuje strasti i radosti studentského života a snahu zjistit kdo vlastně jsou a jakým směrem v životě chtějí jít. Hlavní hrdinové řeší různé problémy – od rozvodu rodičů přes coming out, až po problémy v práci nebo ve škole. Přiblíží se tak hlavně mladým posluchačům, kteří si sami procházejí podobnými problémy a situacemi.

Celý seriál je rozdělený do dvou sérií po šesti dílech, ve kterých se posluchači dostanou do děje pomocí telefonních hovorů mezi hrdiny a ostatními postavami. V druhé sérii je potom způsob uvedení posluchačů do děje obohacen ještě o podcast, který připravuje jedna z hlavních postav – influencerka Ema. V druhé sérii je také zařazeno více vážných témat jako je sexuální obtěžování nebo postavení Romů na vysokých školách.

Díly mají většinou mezi dvaceti minutami a půl hodinou a je možné si je poslechnout na všech podcastových platformách. Kromě hlavních dvanácti dílů je možné si také poslechnout speciální vánoční díl nebo rozhovor s Gabrielou Heclovou – influencerkou, která ztvárnila jednu z hlavních postav.

(Obrázek převzat z Radio Wave)