Popis epizody
Abyste jedli kvalitně, nemusíte chodit jenom na trh či tam, kde prodávají bioprodukty. I v supermarketu můžete nakoupit zdravé potraviny. „Že to nejde, je mýtus,“ říká v dalším dílu podcastu MUDr.ování odbornice na výživu a autorka dvou knížek Karolína Fourová. Přesto, že její knihy jsou plné rad a tipů, jak si dopřát kvalitní jídlo, pro každodenní provoz podle Karolíny žádné tabulky nepotřebujete. Stačí vědět, že základem svačiny pro dítě by měly být komplexní sacharidy, bílkoviny a chybět by neměl ani zdroj tuku, třeba sýru. Celozrnné pečivo není nutné. „Dítě není zmenšený dospělý, jeho potřeba vlákniny je menší,“ říká odbornice.Méně krájení, více vitaminůPříprava dobrého jídla někdy paradoxně vyžaduje méně času, než by si člověk myslel. Třeba krájet dětem ovoce a zeleninu na malé kousky je nemá smysl, protože tak přijdou o cenné látky. „Doporučuji co nejméně porušovat strukturu potravin, kromě udržení vitaminů zůstane jídlo vizuálně a chuťově kvalitní,“ říká Karolína Fourová s tím, že svačinu můžete připravit i večer předešlého dne. „V tom případě ale volte méně šťavnaté ingredience. Takže ne mozzarellu, ale tvrdý sýr, ne rajče, ale třeba římský salát,“ radí odbornice, která prozradila i drobný fígl, jak udržet pohromadě krabičky a víčka. Nejde totiž jen o to, co do krabičky vložit. Ale také čím ji zavřít.A co dělat, když potomek nejí to, co mu připravíme, ale žadoní o peníze, aby si mohl dát párek v rohlíku jako jeho spolužáci? To se prý přihodí každému rodiči a není třeba si hned myslet, že jsme udělali ve výchově chybu. „Když naučíte dítě jíst odmala pestře a vyváženě, pak si může dát i ten párek v rohlíku. Klidně jednou týdně, ale výměnou za to se domluvte, že zbylé čtyři dny bude jíst svačinu, kterou připravíte doma,“ radí Karolína Fourová.Nehledejte náhražkyNa co by si měli rodiče dát podle odbornice pozor, jsou potraviny, které hlásají, že jsou bez přidaného cukru. Takové prý bývají často slazeny koncentrovanou ovocnou šťávou, takže ve finále je hodnota stejná, jako by byla potravina slazena cukrem. „Když konzumuje fruktózu v ovoci, je to v pořádku. Ale jako sladidlo vhodná není. Než hledat náhražky, je lepší cukr ubírat. Třeba upéci bábovku, kam ho dáme méně,“ radí odbornice s tím, že děti by si neměly zvykat na příliš sladkou chuť.A co dospělí? Jak poskládat jídlo do krabičky pro ne? A jak se liší údaje „spotřebuje do“ a „maximální trvanlivost“? A proč by krabička na jídlo neměla být průhledná? Celý rozhovor s potravinovou inženýrkou si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování.S kým jsme si povídali? Karolína Fourová vystudovala obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze. Díky tomu ví, co se s jídlem děje v lidském těle a jakým způsobem výživa ovlivňuje lidské zdraví. Zároveň zná i procesy, které konzumaci předcházejí, jako je technologie výroby potravin, hygiena, kvalita, legislativa a označování výrobků, mikrobiologie. Před dvěma lety vydala publikaci Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete a právě teď je na trhu novinka Výživná kniha o jídle. MUDr.ování je podcast o zdraví se zdravým rozumem a srozumitelně. Specialisty ve svých oborech zpovídá publicistka Lucie Šilhová, která se tématy týkajícími se zdraví a životního stylu zabývá celou svoji téměř třicetiletou kariéru. Nový díl vychází každou středu v 11:00.Každý pátek si k tématu můžete přečíst i rozšiřující článek na webu ProZeny.cz. Své názory, otázky či stížnosti nám můžete posílat na adresu info.prozeny@firma.seznam.cz.
Hodnocení epizody
Další epizody
Odkazy
Web podcastuwww.prozeny.cz
https://ceskepodcasty.cz/epizoda/200355