Když se jídlo podaří, poděkujte kuchaři. Ve školních jídelnách se vyhodí 96 milionů porcí

před 4 měsíci

42 min

Když se jídlo podaří, poděkujte kuchaři. Ve školních jídelnách se vyhodí 96 milionů porcí



Popis epizody

Jak dětem chutná ve škole a lze dosáhnout změny k lepšímu? V osmém díle podcastu Bílkovina nahlížíme pod pokličku školních jídelen společně s Annou Neumannovou, koordinátorkou kampaně Pestré jídelny NESEHNUTÍ. Řeč bude o skladbě jídelníčku a jeho různorodosti s ohledem na rostlinné i jiné alternativy ve školním stravování. Ptají se Jiří Malenovský a Pavel Kachlík. Poslechněte si také recept na dětmi oblíbenou pizzu podle receptu Pavly Drlíkové.Polentová pizza s cherry rajčátky a parmezánem ze slunečnicových semínekTěsto: 200 g polentycca 900 ml vodysůl, LSD (lahůdkové sušené droždí), oregano, česnekPolentu uvaříme dle návodu, přidáme koření. Poté, co je hotová, ji vylijeme na plech, nebo do dortové formy.Sugo:150 ml passatycukr, sůl, pepř, oregano, česnekVšechny suroviny smícháme dohromady.Parmezán ze slunečnicových semínek:100 g slunečnicového semínka20 g LSD (lahůdkové sušené droždí)sůlVšechny ingredience rozmixujeme v mixéru.Dále potřebujeme:Cherry rajčátka, čerstvou bazalku, olivový olej.Kompletace: Korpus, který jsme si nalili do formy, dáme předpéct na 15 minut na cca 180 °C. Poté základ na pizzu potřeme sugem, přidáme nakrájená cherry rajčátka, část semínkového parmezánu a pečeme znovu 15 minut na 180 °C. Na závěr posypeme ještě parmezánem, přidáme hrst čerstvé bazalky a zakápneme olivovým oleje.

Hodnocení epizody

Další epizody