Zpět

Nové podcasty, které by vás v roce 2024 neměly minout

Ze světa podcastů

Šárka Möllerová

20. 2. 2024

Mysleli jste si, že podcast má v téhle zemi už skoro každý? První měsíce roku 2024 nám ukazují, že to zdaleka není pravda. O nové podcasty není nouze, zakládají si je třeba bývalý premiér Andrej Babiš nebo Agáta Hanychová. Nové podcasty vytváří také veřejnoprávní média. Pojďme se společně podívat na podcastové novinky, které se tento rok přidaly do našeho audio světa a které byste rozhodně neměli minout.

Inbox od Zuzety

Na světě je pár dílů podcastu Inbox, který nabízí otevřenou platformu pro diskuzi o tématech, která hýbou společností a médii. Autorkou a moderátorkou podcastu je Zuzana Fryaufová (na Instagramu Zuzeta), která k jeho uvedení na svém instagramovém profilu řekla: „Mé slovo roku 2024 je odvaha. Odvaha jít s kůží na trh a začínat nové věci. Odvaha nebýt první, ale možná úplně poslední, kdo má svůj vlastní podcast.“ Zuzeta už dříve na svých sociálních sítích pracovala s komunitou a zvedala důležitá témata.

Tímhle se tak jedná o druhý podcast vydavatelství Media Value ve vlastní dramaturgii, první je podcast Insider. Kdo ví, bude tenhle podcast také tak úspěšný nebo vydrží jen pár epizod a upadne v zapomnění?

Babiš objevuje kouzlo podcastů

Zatím první epizodu má za sebou podcast bývalého premiéra Andreje Babiše Sorry jako. „Jsem šťastný, že budu mít podcast! Teďka budu in,“ těmito slovy zahajuje svoji historicky první epizodu. Ta je zaměřená na umělou inteligenci a začátky hnutí ANO. V ní přiznává, že nemá rád technologie: „No tak to všichni vědí, že Babiš je vlastně analfabet. Babiš nemá počítač, bankovnictví vůbec, to bych nezaplatil vůbec nic, takže mám na to lidi a jsem v pohodě. No tak jsem konzerva, jsem už starej, takže všechny ty e-věci zkrátka neřeším," řekl Babiš. Moderátora či moderátorku pro podcast sháněl na Facebooku a Tiktoku, kde se mu na výzvu ozvalo až tisíc lidí. Nakonec vybral Lucii Plíškovou. Jste zvědaví, o čem budou další epizody?

Generační konflikt HN

Podcastů se nebojí ani Hospodářské noviny. Po Ranním brífinku vydávají zajímavý formát podcastu, kde se baví 54letý Petr Honzejk s 25letou Veronikou Capákovou o tom, jak si jejich generace vzájemně moc nerozumí. V prvním díle řeší třeba to, že v krizi jsou oba. V jaké konkrétně? Je generace Z přecitlivělá a nemaká? Proč má jít boomerům jen o peníze? Jestli patříte do jedné ze skupin, určitě to stojí za poslech.

Agata a Ornella

Další ze známých osobností, kdo objevil kouzlo podcastů, je Agáta Hanychová a Ornella Koktová. Nezkrácenou verzi podcastu Agata a Ornella najdete na HeroHero, kde se svými 30 minutovými dialogy nasbíraly přes tisíc předplatitelů. V epizodách řeší svatby, výchovu dětí, muže a reality shows.

Luděk Staněk se baví

Luděk Staněk vzkřísil název svého podcastu z roku 2020 a nově se “v něm baví s lidmi, kteří ho baví o tom, co je baví.” Podcast má zatím dvě hodinu a půl dlouhé epizody s Jiřím Krevníkem o práci pro Marvel a o AI a s Johnem Schindlerem o tom, kdo vyhraje na Ukrajině a kdo zabil Kennedyho.

Český rozhlas do podcastů zatím pořád šlape

Český rozhlas vydá každý měsíc přes 400 nových epizod. Přesto stále přibývají další podcasty v jejich režii. Podle generálního ředitele ČRO Zavorala je to nezbytná nutnost. „Musíme myslet oběma hemisférami a dělat nejen lineární vysílání, ale i online, kterým můžeme přitáhnout mladé uživatele k poslechu rozhlasu. Sám ale přemýšlím nad množstvím, zda nejsme příliš extenzivní. Jsem zastáncem toho, dělat toho méně a kvalitně.“

Letos zatím vznikl na ČRO Junior strašidelný podcastový seriál Lyžák. Jeho děsivý příběh vás zavede do zasněžených kopců. S hlavními hrdiny prožijete školní zájezd, který jim rozhodně závidět nebudete. Všechno začne jedním zdánlivě nevinným vyvoláváním duchů, které se zvrtne… Podcast namluvil Jiří Lábus.

Český rozhlas Vltava zase uvedl pětidílný podcastový psychothriller Mizení, o záhadném zmizení čtrnáctiletého chlapce. Praha – Holešovice, ulice Komunardů. Je únor a právě tady se před bezpečnostní kamerou zdejší banky naposledy mihnul ten kluk. Pak už o něm nikdo neslyšel. Ve výslechové místnosti teď proti sobě usedají dva muži. Zjistí se, kam zmizel Mostbeautifulboy? Námět a scénář napsal Matěj Samec, autor a dramaturg pražské Meetfactory.

Boom podcastů o nemocech a zdraví

Seriál České televize Smysl pro tumor je nedělní jedničkou ve sledovanosti. Spolu s ním ČT spustila také stejnojmenný podcast, který se zblízka dívá na životní příběhy lidí zasažených rakovinou. Každá epizoda řeší jednu konkrétní věc při boji s touto nemocí. První epizodou začal také podcast Život po mrtvici, který se zaměřuje na podporu, inspiraci a osvětu pro osoby zasažené cévní mozkovou příhodou a jejich blízké.

Určitě stojí za zmínění taky podcast Stejní ale jiní, který má na svědomí český paralympijský svaz. Kouká se v něm na vyjímečné sportovce a ukazuje, jakým výzvám museli při sportu čelit. A hlavně se snaží předat myšlenku, že sport je jen jeden!

Tak co? Víte o dalších podcastech, které od začátku roku vyšly? Co vás z našeho výběru zaujalo nejvíc? Podělte se s námi v komentářích!