Zpět

Podcasty pro děti! Pohádky, vzdělání a zábava pro nejmenší

Ze světa podcastů

Šárka Möllerová

7. 5. 2024

Podcasty pro všechny malé posluchače, kteří milují pohádky a dobrodružství! Bez ohledu na to, jestli hledáte příběhy na dobrou noc nebo zábavné a interaktivní pořady, které dětem ukazují, jak funguje svět kolem nich. Tyto podcasty přinášejí nekonečný zdroj zábavy a učení, které rozhýbe fantazii a podporuje rozvoj dětského myšlení. Připravte se na dobrodružství, smích a nezapomenutelné příběhy, které budou děti milovat!

Podcast pro děti

V podcastu se vypráví o všem živém a o tom, jak věci fungují. Epizody s názvy jako Žížaly, Vesmír nebo Dýchací soustava děti seznamují s fungováním světa okolo nich i toho pěkně daleko. Zatím je k poslechu 18 epizod, v kterých se děti dozvědí, jak funguje svět. A dostanou odpovědi na otázky: Proč a Jak?

Český rozhlas - Pro děti

Český rozhlas vysílá i pro děti, a to jako Rádio Junior. To produkuje několik pořadů pro děti a všechny je můžete slyšet na stránce Český rozhlas - Pro děti. . Mezi nejzajímavější podcasty od nich patří Klub rádia Junior, což je odpolední jízda se zajímavými moderátory, tématy, soutěžemi a hosty. Tam nás zaujal díl Chovat doma veverku je zakázané. Jak můžete zachránit mládě v nouzi?.

Jestli jsou děti opravdu zvídavé, pak by neměly minout podcast Zvídavec Evy Sinkovičové. Podcast plný každodenní dávky neuvěřitelných zajímavostí ze světa lidí, zvířat, rostlin i věcí. Díly podle nás můžou zajímat i dospělé, např. napadlo vás někdy proč vlci vyjí na měsíc? Možná budete zklamaní

Děti mají svůj podcast

Český rozhlas Radiožurnál se taky zajímá o dětský svět. Se svým podcastem Děti se ptají nechá nahlédnou lidi do dětské mysli a jejich uvažování. Děti z Dismanova rozhlasového dětského souboru Českého rozhlasu sedí za mikrofonem a zpovídají lidi a zjišťují věci, které rezonují dětským světem. Moc krásná je epizoda Jak žít ve světě, který bolí. Děti se ptají na duševní zdraví

Utržené sluchátko Linky bezpečí

Velmi důležitý podcast, který je určený 8–11letým dětem, ale nejen jim. V popisku podcastu je uvedeno: "V krátkých epizodách se setkáte se starostmi a situacemi, které denně zažíváte. Od vrstevníků uslyšíte, jak si poradit např. se zradou kámošky, poznámkou, strachy atd. Své využití jistě najdou i pedagogové při výuce nebo formování vztahů a empatie."

Pohádky

Pohádky a příběhy pro klidný spánek

Užijte si chvilku klidu a nechte se unést do světa pohádek. V podcastu uslyšíte autorské pohádky a pak pohádky jiných autorů, které namlouvá sama autorka. Epizod je zatím okolo 30 a vychází zhruba 2x za měsíc. Nám se líbí epizoda Ponožkov. Znáte ten pocit? Vytahujete prádlo z pračky a jedna ponožka chybí. Kam se ztratila?

Malé divné pohádky

Tenhle koncept podcastu nám přijde velmi zajímavý. Bylo nebylo... V Českých Budějovicích stojí jedno Malé divadlo, a v něm pět různě vysokých herců v pletených ponožkách vypráví malé divné pohádky. Proč divné? To proto, že** herci dopředu neví, o čem budou vyprávět.** To si totiž vybírají děti, které si ty malé divné pohádky přišly poslechnout. A věřte nám, že někdy si přejí slyšet opravdu hodně divné věci. Určitě si pusťte epizodu O testovači nábytku, který chtěl žít na knoflíkové planetě.

Pohádkovídání

Povídání pohádek na dobrou noc pro malé i velké posluchače. Každé úterý a čtvrtek vychází nová pohádka. Těšit se můžete na více než 500 epizod s různorodými pohádkami. Tady je opravdu z čeho vybírat.

Pohádky a rozprávky ZONA Dětí

Jestli chcete dětem pustit klasické pohádky a nechce se vám číst knížky, tak doporučujeme tenhle podcast. Zona D je podcast určený všem milovníkům pohádek a příběhů, nejen od českých a slovenských autorů. Namluvené Slovensky i Česky, klasické i současné. Pohádky jsou namluvené rodiči, pro radost a s radostí, ale i profesionálními herci či přímo rozhlasové hry. Věříme, že pohádky potěší děti i rodiče, před spaním nebo třeba i na dlouhé cestě autem. A je opravdu z čeho vybírat, podcast má asi 160 epizod.

Starší pohádky

Jestli nemáte pořád dost, máme pro vás podcasty, které už nevychází nebo nemají epizody tak často, ale rozhodně nesmí v pohádkovém světě chybět.

Zachumláno - relaxace a příběh pro klidný spánek

Podcast pro děti i dospělé, které si před spánkem chtějí uvolnit tělo, zklidnit mysl a vplout do říše snů. Kraťoučké povídky, které nejsou vůbec děsivé a pomáhají dětem před spánkem spočinout a nenásilně je učí budovat si návyk relaxovat a vnímat své tělo. Epizody jsou starší než jeden rok, ale určitě je z čeho vybírat. Každá z epizod je zaměřená na jinou věc, např. O mrakovědovi a jeho mrzutém obláčku se věnuje pocitu bezpečí.

Tomáš čte pohádky

Pohádkové příběhy původně nebyly určené jen pro děti. Vyprávěly se u draní peří, po práci nad večeří nebo za dlouhých zimních večerů v teple síní chalup. Krátily čas a učily jak to v životě chodí, na koho nebo na co dát pozor. Jestli chcete slyšet pohádky Boženy Němcové nebo jiných skvělých autorů, určitě se zaposlouchejte. Zajímavé je. že všechny pohádky v tomto podcastu vznikly jako **záznam trénování čtení ** naživo před publikem. Tento podcast je svým způsobem audiokniha zdarma, plná pohádek která se stále rozrůstá.

Kolíbka - tajemné pohádky a příběhy

Jako poslední tady máme podcast Kolíbka, který je taky plný pohádek. Příběhy současných autorek a autorů, bez reklam a nahrané tak, aby se u nich dalo hezky snít. Jestli hledáte pohádky, které nejspíš neznáte. tak jste tady na správné adrese.

A co vy? Doporučili byste nějaký podcast pro děti, který tady není? Slyšeli jste některý z článku? Dejte nám vědět a **vzájemně se inspirujme! **