Zpět

Zpátky do školy! Podcasty pro všechny školáky, studenty a jejich rodiče

Ze světa podcastů

Šárka Möllerová

27. 8. 2024

Prázdniny jsou za námi a je čas se vrátit do školních lavic. Ale nebojte, i učení může být zábava! Přinášíme vám výběr podcastů, které vás nejen připraví na nové školní výzvy, ale také rozšíří vaše obzory. Ať už jste na základce, střední nebo na vysoké, tyhle podcasty vám zábavnou formou pomůžou se školou. Pár epizod jsme vybrali taky pro rodiče, kteří budou malé žáky do škol chystat.

Základní a střední škola

Teorie školy

V tomhle podcastu je od každého něco. Jestli jste zvědaví a rádi se učíte nové věci nebo jen potřebujeje dovysvětlit nějakou látku a najít nový způsob, jak se připravit na písemku, tak se vám určitě budou líbit tyhle tematicky laděné epizody, kde pronikají do relačních databází, tvorby beatnické generace nebo třeba zákonitostí předbudoucího času. Věříme, že si ve 125 epizodách najdete to svoje. No a se začátkem školy se určitě hodí tenhle díl o Janu Amosu Komenském

O češtině od A do Z

Jestli potřebujete něco dovysvětlit z češtiny nebo si učivo jen zopakovat, pak tu pro vás máme podcast o češtině. O mně i mě, s i z i y. Praktická škola naší mateřštiny s Michalem Jagelkou a jazykovým expertem Alexem Röhrichem. A co vy? Jste si jistí třeba ve shodě podmětu s přísudkem.

Na potítku

Jestli válčíte spíš s literaturou a nechtějí se vám číst knížky nebo tomu moc nerozumíte, tak vám určitě doporučujeme tenhle podcast. Je ideální nejen na přípravu k maturitě. Zkuste třeba díl o K. H. Borovském a Tyrolských elegiích nebo ten o didaktickém testu u maturity z češtiny.

BroňaCast

Na procvičení angličtiny nebo její zdokonalení není snad lepší podcast než tenhle. Nadšený učitel angličtiny z Brna přináší pravidelnou dávku angličtiny do vašich uší. Hodit by se vám mohl díl, kde vá Broňa poradí, jak si zapamatovat zákeřná slovíčka v angličtině.

Hodina dějepisu

Dalším předmětem, který se učí snad na všech základkách je dějepis. V podcastu jsou hezky jsou vysvětleny české dějiny od první světové války až po nástup totality. Jeden z prvních dílů je o příčinách první světové války.

Klub Rádia Junior: Umělá inteligence je jako „naspeedovaný křeček“. Dva kamarádi radí, jak ji využít ve škole

Bojíte se umělé inteligence nebo z jejího vynálezu máte radost? Proč nás vždy pozdraví? A jak může pomoct třeba s výukou chemie nebo matematiky? To všechno v tomhle díle podcastu.

No a nakonec, jestli vás zajímá, jak funguje svět, tak pro vás máme podcast Zvídavec Evy Sinkovičové.

Pro rodiče

Co můžeme udělat pro děti, než půjdou do školy?

Jestli vás jako rodiče zajímá, jak nejlépe zpřijemnit začátek školního roku svým ratolestem, tak zkuste epizodu podcastu Po večerce.

Tipy a triky, jak správně vybrat střední školu.

Máte už větší děti a spíš řešíte, jak jim pomoct vybrat střední. I pro vás tu máme rozhovor, a to s Ing. Jiřím Vojtěchem jako součást podcastu Schola Pragensis.

Digiděti ve škole - podcast NPI ČR

V tomhle podcastu najdete spoustu zajímavých dílů, třeba jak přistupovat k dětem a mobilu na prvním stupni.

Vysoká škola

Tichá pošta psychologie

O psychologii, duševním zdraví a taky o umění říct si o pomoc a podporu, když cítíme, že ji potřebujeme. Podcast od autorky profilu @czechpsychologist a studentky psychologie Janči Albrechtové. Moc se nám líbí epizoda s tipy, jak zvládnout poslední dny učení na maturitu/státnice/přijímačky/zkoušky. Tenhle díl se hodí i pro středoškoláky u jejich příprav na přijmačky a maturitu.

Studovna

Studovna je podcast Českého rozhlasu o vzdělávání, studentském životě a všem, co k němu patří. Nás zaujal díl: Jak na zkouškový? Spánek, pohyb, dechové techniky a meditace, radí Petr Bouška z Balancu.

Podcasty jednotlivých škol a fakult

Má vaše škola podcast? A mohli bychom ho vidět? Hodně vysokých škol a jejich studentů jde s dobou a vydávají pravidelné podcasty. Je jich opravdu hodně, protože je vydávají i jednotlivé fakulty. Určitě se tedy koukněte, jestli ta vaše taky nějaký nemá.

Za nás máme tipy na pár podcastů od těch nějvětších vysokých škol. Jestli vás zajímá zemědělsví a příroda, zkuste Podcast plný života. Podcast má taky naše největší a nejznámější univerzita. Jestli jste spíše na technologie, tak tu pro vás máme Jedničky a Nuly od ČVUT. Pokud jste studentem spíš lékařských oborů, pak tu máme Stetoskop od Masarykovy univerzity. Svůj podcast má taky Univerzita Pardubice.