Zpět

Jak vychovávat děti? Podcasty o rodičovství a mateřství

Ze světa podcastů

Šárka Möllerová

9. 7. 2024

Podcasty pro všechny, kteří chtějí být nejlepší milující rodiče. Pro všechny, kdo chtějí děti vychovávat, ale netraumatizovat je. Rodičovství je těžká disciplína - od nekonečných otázek typu "Proč?" až po hledání toho správného přístupu k disciplíně. A právě proto jsme pro vás našli ty nejzajímavější podcasty o výchově dětí a mateřství! Zábavné, informativní a někdy i dojemné příběhy plné rad a tipů, které vám pomohou zvládat každodenní rodičovské úkoly s lehkostí a humorem. Nezapomínejte - vy v tom nejste sami!

Počítám do tří

Oblíbený terapeutický podcast o výchově. Nás zaujal díl O SOUROZENCÍCH. Podcastem provází Vlaďka Bartáková, která je psycholožka a terapeutka. Po vlastních výzvách s výchovou dětí studovala dětskou psychiku a absolvovala trénink Efektivního rodičovství. Nyní pomáhá rodičům lépe rozumět svým dětem a má výcvik v párové terapii. A Michaela Zavadil Tallová, která po náročném období s vlastní dcerou našla útěchu v anglických podcastech během procházek. Toto ji inspirovalo k založení vlastního podcastu, kde sdílí zkušenosti českých a slovenských maminek.

Její další podcast se jmenuje Mlíko v hlavě

Do něj si zve české a slovenské rodiče ze světa podnikání, showbyznysu, internetu a médií, s kterými řeší rodičovství. "Podcast je věnovaný všem rodičům, kteří se navigují nástrahami rodičovství v dnešním složitém světě. Nabízíme vám inspirující rozhovory s odborníky na výchovu dětí, psychologii a zdraví, ale také autentické příběhy od mam a tatínků jako jste vy. Naším cílem je poskytnout vám praktické rady, podporu a trochu odlehčení na vaší cestě rodičovstvím. S ‘Mlíkem v hlavě‘ budete vždy v obraze o tom, jak být co nejlepším rodičem, kterým můžete být." Nás zaujal díl s Michalem Vaníčkem z Dva tátové.

13 hříchů rodičovství - Jak z toho ven

"Podcast pro všechny, kdo byli někdy dětmi. Pomáháme rodičům i dětem, ať už malým nebo dospělým, ke svobodnějšímu a šťastnějšímu životu i rodičovství." Tenhle podcast je taky velmi oblíbený a má okolo stovky epizod. Ať už vás zajímají příkrmy, co děti a telefony nebo třeba spory mezi sourozenci, je tenhle podcast přesně pro vás. Zajímavá je určitě epizoda Proč mít a nemít děti.

Houpačky

Houpačky je podcast od Českého rozhlasu pro aktivní rodiče. Každý týden nabízí diskuse o dětech, mateřství, otcovství, rodině a životním stylu s lékaři, psychology, poradci i rodiči, kteří vypráví své příběhy. Zkuste epizodu Muži se víc zapojují do péče o děti, přebírají ale zábavné úkoly. Otravné věci jsou dál na ženách.

Maminkář

Maminkář je pořad pro rodiče i pro všechny ostatní, které zajímají vhledy odborníků a inspirativních osobností na aktuální témata z oblasti rodičovství, výchovy a ženství. Moderují Michaela Tomešová a Veronika Rážová. Těšit se můžete na více než 170 epizod s lidmi, kteří mají k tomuhle tématu, co říct. Určitě nevynechejte epizodu s Honzou Vojtkem o změnách v partnerství s příchodem dítěte

Vychovávej s láskou

Vychovávej s láskou je projekt, který ukazuje jak moc ovlivňuje výchova a prostředí ve kterém v dětství žijeme naší osobnost. Podcast je hodně zaměřen na rozhovory s lidmi, kteří si nesou nějaké trauma z dětství a nebojí se o tom mluvit. Občas se tu objeví i rozhovory s odborníky a učiteli. Dechberoucí je epizoda Pěstounka mě psychicky týrala, vystřídala jsem 10 rodin.

Rodičovská posilovna

Tenhle podcast má přes 100 epizod, takže je na infromace opravdu bohatý. Psychoterapeut Jan Vávra si zve hosty, kteří mluví o rodičovství, psychologii, inspiraci terapeutickými poznatky a odolnosti. Pusťte si epizodu O uklízení a jeho vlivu na vztahy rodičů a dětí s Alenou Vávrovou

Už tam budem?

Podcastová série o respektujícím rodičovství se vším hezkým, co přináší, ale také o výzvách a překážkách, na které narážíme po cestě. S přáním vytvořit bezpečný prostor pro sdílení a diskuzi. Podcastem provází Kateřina Saint Germain a Eliška Remešová. Epizdy přestaly vycházet před 9 měsíci, ale i tak stojí za to, tuhle sérii poslechnout. Poučný je určitě díl Kam jsme se poděli my dva?

Rodičovství s nadhledem

Podcast od mámy 4 dětí, průvodkyně světem miminek a rodičovstvím. "Učím rodiče, jak porozumět emočním, vývojovým a fyzickým potřebách svých dětí, jak si usnadnit život s malými dětmi a jak je lépe chápat. Věřím, že můžeme změnit svět, když přistupujeme ke svým dětem s láskou, úctou a respektem." V tomto podcastu uslyšíte mnoho inspirativních rozhovorů a příspěvků na téma přístupu k miminkům, rodičovství a výchově. Zkuste epizodu Jak komunikovat s miminkem v bříšku.

Nevýchova

Jak doma zastavit zlobení, vztekání, pláč a křik a začít si s dětmi rozumět. Podcast už skoro půl roku nevychází, ale určitě v něm jsou rady, které můžete použít kdykoliv. Zajímavá je epizoda Tabu ve výchově: Dětem to neříkejte, prosím vás

O mateřství

Tyhle podcasty se zabývají taky výchovou, ale pozornost věnují hlavně maminkám, změnám těla a celkově všemu, co se s porodem a následným mateřstvím pojí.

PMS – Po mateřských stopách

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a jejími hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz. Podcast nabízí více než 150 epizod. Za nás doporučujeme tuhle: Procházky s kočárkem a cvičení s dítětem. Jak si zachovat kondici v mateřství?

Od mámy pro mámy

"Když se vám narodí dítě, tak se vám obrátí život vzhůru nohama. Najednou se objeví spousta témat a vy musíte učinit mnohá rozhodnutí. V tomto podcastu mluvím o svých zkušenostech s mateřstvím a péčí o miminko. Jsem máma dvou dětí, které mě mnohému naučily. Mým přáním je, aby se rodiče mezi sebou nesrovnávali, ale podporovali se, a navzájem si byli inspirací." Zkuste epizodu Jak nastartovat podnikání na rodičovské s Bárou Vašíčkovou.

Novinka

Na konec tu máme podcast, který je starý dva měsíce a na světě je jen pár epiod, které ale stojí za to!

Matcast

Podcast pro maminky současné a budoucí, které zajímá, co s sebou přináší mateřství. Unikátní pohled pěti maminek a kamarádek na témata související s rodičovstvím, partnerstvím, přátelstvím a vším mezi tím. Každou neděli nový díl. Zajímavá a poučná je epizoda o Šestinedělí