Zpět

TOP Krimi podcasty roku 2020

Ze světa podcastů

Matylda Hofschnaidrová

10. 12. 2020

Zajímáte se o zločiny a kriminalistiku? Přečetli jste všechny knihy od Agathy Christie jedním dechem a ještě před koncem vám bylo jasné, že vrahem nemusí být vždy zahradník? Česká podcastová scéna nabízí mnoho podcastů zabývajících se kriminální tématikou, tyhle by vám ovšem neměly uniknout.

Kriminálka

Nejznámější detektivní případy v České republice se zabývá podcast Mirka Vaňury – Kriminálka. V něm pomocí výpovědí detektivů, svědků nebo i samotných pachatelů rekonstruuje zločiny, které po roce 1989 hýbaly českou společností, ať už jde o vraždy, únosy nebo domácí násilí. Podcast vychází každou středu, ale od jedenáctého listopadu se odmlčel a není jasné, jestli bude vycházet dále.

České podsvětí

Dalším podcastem zabývající se ryze českým zločinem je České podsvětí z dílny Seznam zpráv. V něm Josef Klíma, český investigativní novinář, a youtuber Adam Miklica probírají zločiny odehrávající se v takzvaných divokých devadesátkách. Spolu vás provedou spletitými případy východních gangů operujících u nás nebo korupčními kauzami, které zavinily sesazení předních českých politiků. Celá krimisérie má i s bonusem deset dílů a je výborně technicky zpracovaná.

Opravdové zločiny

Dvojice Lucie Bechynková a Bára Krčmová vás s sebou vezmou do hlubin nejen českého zločinu. V dílech trvající většinou třičtvrtě hodiny proberou dva případy z Česka, nebo zahraničí. Fakta o případech, z kterých jde mráz po zádech odlehčuje komentář obou moderátorek, které do podcastu přinášejí svoji veselou povahu. Podcast vychází dvakrát týdně a nechybí ani speciály s příběhy od fanoušků.

Odposlech

Podcastem zabývajícím se hlavně politickým zločinem je Odposlech z dílny novinářů serveru investigace.cz. V jednotlivých dílech vám novináři z redakce investigace.cz přinesou podrobné informace o nových kauzách, ať už jde o korupci, organizovaný zločin nebo mafii. Díly vycházejí ke každé větší kauze a jsou skvěle technicky zpracované.

Algor mortis

Posmrtná změna teploty – také tak by se dal přeložit název tohoto podcastu z latiny. V dílech trvající kolem půl hodiny vás hostitelky podcastu seznámí se svými teoriemi týkajícími se světových zločinů, a dokonce i některé vyřeší. Nové díly vycházejí každý čtvrtek a nyní si hostitelky podcastu připravily adventní speciály s českými případy.

Matematika zločinu

Jak jedna chybná rovnice může vyústit ve válku soudních znalců sleduje podcastová série Matematika zločinu. V ní reportérka Magdalena Sodomková a dokumentaristka Brit Jensen sledují několik kriminálních případů, které spojuje jméno soudního znalce Jiřího Strause. V pěti dílech zjistí, jak právě jeho znalecké posudky ovlivňovaly soudní jednání v mnoha případech.

Pořád nemáte dost?

Jestli vám z těch všech zločinů netuhne krev v žilách a toužíte po dalších kriminálních případech, můžeme vám doporučit i podcast Pohřešovaná. Osmidílná dokumentární série mapuje případ zmizení čtrnáctileté Ivany Koškové. Petr Hátle pomocí vlastního vyšetřování a rozhovorů s pamětníky rozkrývá události více než dvacet let starého případu a objeví i dosud nezveřejněná fakta.

Kriminalistika a zločiny odjakživa fascinovaly mnoho lidí, a tak je možné, že podcastů s touto tématikou bude přibývat.