Zpět

Nejlepší podcasty o jídle

Ze světa podcastů

Šárka Möllerová

12. 3. 2024

Zajímá vás svět stravování? Jste milovníky dobrého jídla a chcete jíst zdravě? Pokud se zajímáte o jídlo a výživu, není třeba omezovat své zážitky jen na jeho konzumaci. Podcasty o jídle vás přenesou do světa gastronomie a přidají tipy na správné stravování. Představujeme vám výběr z nejlepších podcastů, které nejenže promění váš jídelníček, ale i váš pohled na stravování a stolování.

Institut moderní výživy

Začněme u podcastu Institut moderní výživy. Najdete v něm vše, co potřebujete vědět o zdravém stravování. Kluci v podcastu boří mýty, věnují se například populárním dietám a jídelníčkům celebrit, ale hlavně vysvětlují úplné základy stravování. Třeba bourají mýty o mléčných výrobcích nebo popisují 10 důvodů, proč nehubnete.

Ne hladu podcast o výživě

Dalším podcastem je: "Ne hladu podcast o výživě." Ten ti vyjasní nejčastější výživové mýty, pomůže se správným výběrem potravin, seznámí tě se zajímavými hosty a jejich pohledem na výživu a mnoho dalšího. Jednotlivými epizodami tě provedou nutriční terapeutky z Ne hladu - Ing. Mgr. Veronika Pourová, Mgr. Andrea Jakešová a další. Určitě si pusťte podcast https o tom, jestli jsou v mase antibiotika a hormony.

O jídle

Další podcast, který boří stravovací mýty. Tipy na to, jak se správně stravovat a co to vlastně znamená. Cílem povídání je přiblížit posluchačům celý příběh potravin tak, aby se každý sám za sebe mohl rozhodnout, jaké potraviny si do svého života pustí a jaký výživový směr si zvolí. Podcast se na stravování dívá trochu z jiné stránky a vzdělává v kvalitě potravin, složení výrobků a snaží se předat to, jak "kultivovat" naše nákupní chování. Nevíte, jak a jestli si počítat kalorie, pak doporučujeme tuhle epizodu. Jestli byste měli slyšet z podcastu jen jednu epizodu, pak je to ta o poruchách imunity, trávení nebo kožních problémech,. V ní se říká, že trpíme podvýživou ze supermarketových potravin.

50 odstínů výživy - podcast o výživě, který jste ještě neslyšeli

Podcast od nutričních terapeutek Týny a Sandry, které boří mýty ve stravování. “Denně se setkáváme ve své praxi s výživovými mýty, které už znejistily nejednoho člověka a tak jsme si řekly, že je čas uvést je na pravou míru a vnést trochu osobních zkušeností, podložených faktů a humoru do nejčastěji propíraných témat týkajících se životního stylu, pohybu a výživy obecně.” Určitě si poslechněte díl o historii diet.

Marketa's Vibes

Pokud hledáte inspiraci k aktivnímu životnímu stylu, poslechněte si podcast "Marketa's Vibes". Markéta Gajdošová, výživářka a studentka klinické výživy v Americe, vás provede světem fitness, zdravé výživy a plněním snů, které jsou spojeny s osobním růstem a životní filozofií. Markéta napsala také několik kuchařek plných rad o zdravém stravování. Zajímavý vhled přináší epizoda, kde se rozebírá léčení z poruchy přijmu potravy nebo ta o výživě u vrcholových sportovců

Healthy By Cerna

Další podcast autorky kuchařek se věnuje zdravému životnímu stylu, fitness, výživě a rozvoji. Základní linkou všech témat je péče o zdraví, touha vzdělávat se a přinášet zábavnou formou nové informace a názory. Pro začátek si poslechněte epizodu o 5 nejčastějších chybách, kterých se lidi dopouštějí při stravování..

Určitě také doporučujeme podcast Cukrfree, který kromě jídla řeší celkový přístup k životu. Nevynechejte poslední díl s fyzioterapeutem Petrem Zahradníkem o tělu a mysli.

Margit.podcast

Máme tu podcast od autorky několika knih o stravování Margit Slimákové. Podcast o tom, jak nejlépe jíst a starat se o své tělo. O lidském těle a mysli, o zdraví a pohodě, o užívání si života. Zajímavá je epizoda o fermentování bylinek.

Gastro podcasty

Nesmíme také zapomenout na podcasty z oblasti restaurací a gastronomie. Co teď frčí v restauracích? A jak je těžké otevřít vlastní podnik? To vše a mnohem víc v těchto podcastech.

Jídlo a gastronomie

Každý den vychází nový díl podcastu Českého rozhlasu Jídlo a gastronomie. Ten je plný receptů a nápadů, jak si jídlem zlepšit den. Zaujal nás díl o pečení chleba

Ve vlastní šťávě

Další podobný podcast na Radio Wave od Českého rozhlasu je Ve vlastní šťávě. Ten se zabývá trendy v současné gastronomii, současným děním ve světě vaření, pečení a smažení. Nové epizody sice nevychází, ale určitě si poslechňete ty staré, třeba tu o vyrábění domácího džemu.

Velká Žranice

Na záběr tu máme nový podcast Velká žranice od autora gastromapy Lukáše Hejlíka. Čtyři chody: drby ze scény (amuse bouche), gastro trendy (předkrm), hlavní téma (hlavní chod) a sladká pochvala (dezert). Doporučujeme třeba díl Otevírání nového podniku: Zábava nebo utrpení? nebo nejnovější epizodu: Co pofrčí v gastru?.