Zajímá vás svět stravování? Jste milovníky dobrého jídla a chcete jíst zdravě? Podcasty pro všechny, kdo se zajímají o jídlo, výživu a zdravý životní styl. Podcasty o jídle vás přenesou do světa gastronomie a přidají tipy na správné stravování. Představujeme vám výběr z nejlepších podcastů, které nejenže promění váš jídelníček, ale i váš pohled na to, jaké jídlo je zdravé, co je zbytečné a co vaše tělo potřebuje.
Začněme u podcastu Institut moderní výživy. Najdete v něm vše, co potřebujete vědět o zdravém stravování. Moderátoři v podcastu boří mýty a věnují se například doplňkům stravy, ale hlavně úplným základům stravování. Najdete tam i epizody o střevnímu mikrobiomu nebo o moderním hubnutí.
Pokud hledáte inspiraci k aktivnímu životnímu stylu, poslechněte si tenhle podcast. Markéta Gajdošová je výživářka, která obor klinické výživy studovala v Americe. V tomhle podcastu se dozvíte pravdy o výživě, o zákoutí oborů nutriční terapie, klinické výživy a dietetiky, a to spolu S Markétinou odborností za mikrofonem. Markéta napsala také několik kuchařek plných rad o zdravém stravování. Zajímavá nám přijde epizoda o výživě sportovců.
Dalším podcastem je Podcast o výživě. Ten vám vyjasní nejčastější výživové mýty, pomůže se správným výběrem potravin, seznámí vás se zajímavými hosty a jejich pohledem na výživu a mnoho dalšího. Jednotlivými epizodami tě provedou nutriční terapeutky z Ne hladu Ing. Mgr. Veronika Pourová, Mgr. Andrea Jakešová a další. Zaujala nás epizoda o tom, jestli je zdravá strava drahá.
Kromě podcastů o jídle pro vás máme taky článek s podcasty o dlouhověkosti nebo těch o duševním zdraví.
Další podcast od autorky kuchařek se věnuje zdravému životnímu stylu, fitness, výživě a rozvoji. Základní linkou všech témat je péče o zdraví, touha vzdělávat se a přinášet zábavnou formou nové informace a názory. V této epizodě řeší i první příkrmy pro miminka.
Podcast, který není jen o jídle! Jeho autorka Janina D. Černá vám přináší sérii delších rozhovorů s inspirativními hosty, a to nejen z oblasti zdraví, výživy a životního stylu. Užitečný nám přijde díl o netoxické výživě.
Máme tu podcast od autorky několika knih o stravování Margit Slimákové. Podcast o tom, jak nejlépe jíst a starat se o své tělo. O lidském těle a mysli, o zdraví a pohodě, o užívání si života. Zajímavá je epizoda o pohybu, prevenci a aktivním životě v každém věku.
Podcast od nutričních terapeutek Týny a Sandry, které boří mýty ve stravování. “Denně se setkáváme ve své praxi s výživovými mýty, které už znejistily nejednoho člověka, a tak jsme si řekly, že je čas uvést je na pravou míru a vnést trochu osobních zkušeností, podložených faktů a humoru do nejčastěji propíraných témat týkajících se životního stylu, pohybu a výživy obecně.” Nevynechte díl s názvem: Intuitivní stravování, pasti dietní kultury, přípravky na hubnutí a vláknina za 6000,-.
A máme tu něco i pro fanoušky rostlinné stravy. Hostina propojuje světy rostlinné a konvenční stravy a ukazuje, že i v tématu plném emocí se dá mluvit klidně a věcně. Autoři reagují na časté otázky, názory a mýty z internetových debat a vysvětlujeme, proč mnozí volí rostlinnou stravu a co jim na ní dává smysl. Pusťte si epizodu 5 věcí, které nás štvou na veganství a co s tím?.
Jídlo a gastronomie v podcastech
Nesmíme také zapomenout na podcasty z oblasti restaurací a gastronomie. Co teď frčí v restauracích? A jak je těžké otevřít vlastní podnik? To vše a mnohem víc v těchto podcastech.
Máme tu podcast Velká žranice od autora gastromapy, herce, moderátora Podcastu roku a podcastového nadšence Lukáše Hejlíka. V podcastu vás čekají čtyři chody: drby ze scény (amuse bouche), gastro trendy (předkrm), hlavní téma (hlavní chod) a sladká pochvala (dezert). Zaujal nás díl o Michellinské tipovačce s Punčochářem, Knedlou a Vašákem.
S autorem podcastu Lukášem Hejlíkem u nás na webu najdete i rozhovor.
Tenhle podcast najdete na Radio Wave od Českého rozhlasu. Ten se zabývá trendy v současné gastronomii, současným děním ve světě vaření, pečení a smažení. Nové epizody sice nevychází, ale určitě si poslechňete ty staré, třeba tu o vyrábění domácího džemu.